Lidovci či ODS chtějí znát vládní kroky k řešení migrace, prý hrozí další krize

Lidovečtí poslanci chtějí znát kroky vlády směřující k řešení hrozby další migrační krize. Kabinet by podle nich měl zvážit pomoc Řecku i jiným zemím, ale také možnosti pomoci v uprchlických táborech například v zemích Blízkého východu. Na dnešní tiskové konferenci před schůzí Sněmovny to řekl místopředseda KDU-ČSL a předseda sněmovního evropského výboru Ondřej Benešík.

Napětí na turecko-řecké hranici se vyhrotilo poté, co ve čtvrtek večer Ankara oznámila, že už nebude bránit migrantům v odchodu do EU. Přestala tak dodržovat dohodu s Bruselem z roku 2016, v níž slíbila pomoci zastavit migrační vlnu do unie výměnou za finanční pomoc z Bruselu.

"Chceme navrhnout speciální bod jednání, který se bude zabývat kroky vlády k řešení hrozící migrací krize do Evropy. Také chceme vyzvat vládu, aby zvážila možnosti zejména technické a personální pomoci zemím, které jsou v regionu, který je vystaven migračnímu tlaku," řekl Benešík. Nejlepší možností je podle něj učinit kroky k prevenci tam, kde je momentálně problém, a nečekat, až se migrační toky dostanou dále.

"Chceme, aby vláda zvážila pomoc těmto zemím, zejména Řecku, ale i jiným zemím, a také možnosti pomoci v utečeneckých táborech například v zemích Blízkého východu, kde se velké množství migrantů a uprchlíků dlouhodobě nachází," dodal Benešík.

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) vládu vyzvalo, aby okamžitě Řecku pomohla vysláním vojáků či policistů na ochranu hranic.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dnes oznámil, že se ve středu zúčastní mimořádné schůzky unijních ministrů vnitra, na které se budou zabývat právě situací na řecko-turecké hranici. Hamáček chce nabídnout Řecku humanitární i finanční pomoc. Uvedl, že pokud to bude potřeba, pošle Česká republika na řecko-turecké hranice i policisty. Podobně Česko při minulé migrační krizi pomáhalo některým balkánským zemím.

Podrobněji, jak chceme pomoci Řecku a ochránit vnější hranici EU: https://t.co/GjOZPWs1Tn

— Jan Hamáček (@jhamacek) March 3, 2020

Také poslankyně ODS a předsedkyně sněmovního obranného výboru Jana Černochová chce od vlády slyšet dlouhodobé řešení, které má unii pomoc s ochranou hranic tak, aby stát nemusel čelit kritice svého postoje k přijímání uprchlíků. Kritizovala Hamáčka, který hovořil o vyslání policistů do Řecka, a premiéra Andreje Babiše (ANO). "Místo aby se dohadovali s Frontexem, řekne Hamáček, že tam pošleme policisty, ti ale budou chybět v České republice," uvedla.

Řecká policie a armáda od soboty k pondělnímu večeru zabránily asi 24.000 pokusům o ilegální překročení hranice z Turecka migranty a zatkly kvůli tomu na 183 běženců. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na řecké úřady. Do oblasti řecko-turecké hranice jedou dnes vrcholní představitelé EU, kteří se snaží řešit spor.

Související

Více souvisejících

uprchlíci Ondřej Benešík Jan Hamáček Svoboda a přímá demokracie (SPD) Jana Černochová Vláda ČR KDU - ČSL ODS

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 41 minutami

před 46 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

Ramzan Kadyrov je údajně nevyléčitelně nemocný. Jeho stav je prý beznadějný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy