Lidovci si v sobotu zvolí nového předsedu, kandidáti jsou tři. Obmění se i užší vedení

Po zhruba deseti měsících si KDU-ČSL bude v sobotu v pražském hotelu Ambassador znovu volit nového předsedu. Nynější lidovecký šéf Marek Výborný pozici opustí z rodinných důvodů. Kandidáti na jeho nástupce jsou tři: předseda poslaneckého klubu a místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek, europoslanec Tomáš Zdechovský a poslanec a bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka. Minimálně částečně se také obmění sestava místopředsedů.

Výborný v prosinci řekl, že na sjezdu požádají o potvrzení svých mandátů. Jeden z nich - předseda liberecké KDU-ČSL Štěpán Matek - ale už dříve uvedl, že na post rezignuje a nebude se o něj znovu ucházet.

Mimořádný sjezd začne v sobotu v 9:00, po zprávě předsedy bude následovat blok voleb předsedy a místopředsedů, na který naváže diskuse.

Osmačtyřicetiletý předseda poslaneckého klubu Jan Bartošek je místopředsedou strany od června 2011. Předsedá krajskému výboru KDU-ČSL v Jihočeském kraji, poslancem je od října 2013, v letech 2014 až 2017 byl místopředsedou Sněmovny. Osmatřicetiletý exministr zemědělství Marian Jurečka zastával post statutárního zástupce předsedy KDU-ČSL v letech 2011 až 2019, od roku 2013 je poslancem a je též zastupitelem Olomouckého kraje. Čtyřicetiletý Tomáš Zdechovský je europoslancem od roku 2014.

Kandidáti na předsedu se shodují v tom, že lidovci by se měli odpoutat od pětiprocentní hranice zisku ve volbách a docílit lepších výsledků. Naopak liší se v pohledu na spolupráci s dalšími subjekty před parlamentními volbami v roce 2021 a právě v závislosti na tomto tématu se mohou delegáti přiklonit na jednu či druhou stranu. Zatímco Jurečka je k ní skeptický zejména kvůli parametrům volebního zákona, Bartošek a Zdechovský ji nevylučují.

Šéf lidoveckých poslanců chce počkat, jak se osvědčí kooperace z letošních krajských voleb. Zdechovský se domnívá, že kdyby kandidáti dokázali veřejnost přesvědčit, že mají tah na bránu, mohla by koalice uspět. Argumentoval také tím, že se v loňských volbách do Evropského parlamentu snažil sjednotit středopravicové spektrum, proto na kandidátce KDU-ČSL také byli zástupci Koruny české, Konzervativní strany nebo SNK Evropských demokratů. Se ziskem 7,24 procenta hlasů kandidátka získala dva europoslance.

Současné vedení KDU-ČSL vzešlo z řádného sjezdu loni v březnu. Výborný tehdy ve volbě předsedy porazil Jurečku i Bartoška a vystřídal Pavla Bělobrádka, který lidovce vedl více než osm let. Výborný se rozhodl skončit v čele strany z rodinných důvodů, na konci září mu náhle zemřela manželka na srdeční selhání. Má tři děti a v minulosti zdůraznil, že rodič je víc než politik. První místopředsedkyní lidovců je senátorka Šárka Jelínková, řadovými místopředsedy jsou kromě Bartoška a Mateka též Bohuslav Niemiec a Petr Hladík.

Související

Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

KDU - ČSL Marian Jurečka (KDU-ČSL) Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Jan Bartošek Marek Výborný (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy