Lipavský vystoupí v Radě bezpečnosti OSN jako první Čech téměř po 30 letech

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) bude mít ve čtvrtek projev i v Radě bezpečnosti (RB) OSN. Informaci Blesku potvrdilo ČTK ministerstvo. Zástupce České republiky v RB OSN vystoupí téměř po 30 letech. Ústředním tématem projevu bude ruská agrese proti Ukrajině. Dnes šéf české diplomacie přednese projev v rozpravě Valného shromáždění OSN.

"To, že budu vystupovat v Radě bezpečnosti OSN, je velkým úspěchem české diplomacie pod mým vedením. V Radě bezpečnosti vystupuje český zástupce po 30 letech od doby, kdy jsme byli členem. Naše vláda vrací Česko na světovou mapu. Naši spojenci vnímají, že se vracíme k odkazu Václava Havla a k našim tradičním hodnotám," uvedl ve vyjádření pro ČTK Lipavský.

V České televizi šéf diplomacie řekl, že bude mluvit o aktuální bezpečnostní situaci, o tom, že je nepřijatelné, aby Rusko rozhodlo o anexi další části Ukrajiny, nebo o návrhu na zřízení mezinárodního tribunálu v otázce agrese Ruska proti Ukrajině.

RB OSN má 15 členů, z nichž je pět stálých (Čína, Francie, Rusko, USA, Velká Británie), zbývajících deset nestálých členů volí Valné shromáždění OSN na dvouleté funkční období. Česká republika byla nestálým členem RB OSN v letech 1994 až 1995. V té době v RB OSN vystoupil velvyslanec Karel Kovanda.

Lipavský cestou na Valné shromáždění OSN navázal na loňskou účast svého předchůdce Jakuba Kulhánka (ČSSD). V předchozích letech promluvil za Českou republiku tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO).

Čtvrtečního zasedání RB OSN na téma "zachování míru a bezpečnosti na Ukrajině" se kromě Lipavského zřejmě zúčastní také všichni ministři zahraničí ze stálých členů rady, jakož i šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba. Průběh schůze budou moci sledovat i novináři.

Související

Více souvisejících

Jan Lipavský OSN

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Školačky v Kutné Hoře rozrušila hodina s psycholožkou. Zasahovala záchranka

Neobvyklý incident se ve čtvrtek dopoledne stal na SOŠ a SOU řemesel v Kutné Hoře. Do školy museli přijet záchranáři kvůli kolapsu několika žákyň během intervence školní psycholožky ohledně špatných vztahů ve třídě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy