Města v Česku budou muset kvůli cenám energií omezovat investice i běžný provoz

Města a obce v České republice budou muset kvůli cenám energií omezovat investice i běžný provoz, pokud vláda nepřijde s krizovým scénářem. Drtivé většině obcí končí se závěrem letošního roku smlouvy s fixovanými cenami energií, na příští rok tak nemají energie zajištěné. Novinářům to dnes řekli zástupci Svazu měst a obcí České republiky (SMO ČR).

Podle nich hrozí v nejhorším případě uzavírání mateřských nebo základních škol, omezování veřejných služeb a dopravní obslužnosti. Svaz vyzývá vládu k jednání, žádá stanovení krizového scénáře. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl novinářům, že vláda připravuje řešení, které zajistí veřejným institucím a samosprávám energie za přijatelné ceny. Zmínil státního obchodníka s energiemi.

Svaz měst a obcí provedl šetření mezi obcemi, dostalo se mu stovek odpovědí. Zhruba v 90 procentech obcí, které svazu odpověděly, je situace velmi složitá. "Zaslali jsme našim členům e-mail s prosbou o jejich zkušenosti se současnou situací na energetickém trhu. Přišla smršť odpovědí, kde starostové popisují raketové zdražení, které nejsou schopni akceptovat bez radikálních úsporných škrtů na straně nejen investic, ale i běžného provozu města či obce," řekl předseda Svazu měst a obcí a starosta města Kyjov František Lukl.

Svaz chce, aby vláda přikládala obcím stejný význam jako například domácnostem, průmyslu nebo krajům. Kvůli hrozící nedostupnosti energií může podle Lukla narůstat sociální napětí i kriminalita. V prvním kroku sáhnou obce k úsporám v investicích, ohroženo tak může být čerpání evropských dotací, protože by se schválené projekty nemusely kvůli úsporám realizovat. V dalším kroku mohou obce šetřit na veřejných službách, například na provozu sportovišť. V nejkrizovější situaci budou muset samosprávy sáhnout do rozpočtů veřejných služeb, což může být například svoz odpadu nebo údržba veřejných prostranství. Omezení provozu škol by mělo být podle svazu až posledním krajním řešením.

Svaz měst a obcí po vládě požaduje, aby samosprávy měly garantované dodávky energií prostřednictvím státního obchodníka nebo jinou formou. Svaz chce, aby měl k dispozici energie za přiměřené ceny. Pokud si vláda neuvědomí, že jsou obce její partneři, je podle Lukla odsouzená k neúspěchu. Vláda za posledního půl roku podle SMO komunikuje nedostatečně, svaz vládní představitele vyzval k pomoci městům a obcím několikrát.

Právě zřízení státního obchodníka s energiemi dnes zmínil jako možné řešení premiér Fiala. "Pokud se nepodaří rychlým způsobem ceny energií zkrotit, zastropovat nebo najít nějaké podobné řešení, tak přijdeme s nástrojem, který zajistí veřejným institucím a samosprávám dostatek energie za přijatelné ceny," uvedl. "Řešení jde směrem k vytvoření státního obchodníka s energiemi, který by mohl dodávat energii za přijatelné ceny všem těmto institucím," dodal předseda vlády.

Místopředseda SMO a starosta obce Velký Osek Pavel Drahovzal upozornil, že dotazníkové šetření se týkalo obcí všech velikostí. Svaz uvedl, že vláda musí brát v úvahu, že tuzemská města a obce patří mezi významné veřejné zadavatele a tahouny regionálního rozvoje. V roce 2020 tvořily obecní zakázky podle svazu bezmála 20 procent všech veřejných zakázek v ČR.

"Dojde-li k radikálnímu omezení městských a obecních investic, nebudou negativní projevy omezeny pouze na zpomalení či přímo zastavení běhu obecních investičních plánů, ale budou mít dopady i na příjmy lokálních živnostníků a tím i rodinné rozpočty," dodal Drahovzal.

Související

Sberbank

Města a obce se bojí, zda na ně zůstanou peníze ze Sberbank

Třicítka měst a obcí, které mají zablokované peníze ve zkrachovalé Sberbank CZ, chce po státu, aby se zabýval vypořádáním věřitelů banky. Podle nich hrozí to, že majetek banky bude prodán rychle bez řádného dohledu, čímž by nemuselo být dosaženo nejvyšší možné ceny, a pro samosprávy, které jsou až třetí v pořadí při vyplácení peněz, tak nezůstanou peníze, nebo jen minimum.
Olomouc

V Česku ubylo stotisícových měst, vypadla Olomouc

V Česku se loni snížil počet měst, kde žije více než 100.000 obyvatel. Status stotisícového města ztratila Olomouc. Po nejlidnatější Praze žije nejvíce obyvatel v Brně, Ostravě, Plzni a Liberci. V dalších městech už žije méně než 100.000 lidí. Česká republika měla na konci loňského roku 608 měst, tedy obcí s působností městského úřadu nebo magistrátu.

Více souvisejících

města Lidé

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno včera

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko poslalo balistické rakety na Charkov. Samo přiznalo požár v další rafinérii

Během noci na pátek se město Charkov na severovýchodě Ukrajiny opět stalo cílem útoku ruské armády, tentokrát s nasazením pravděpodobně balistických střel. Informovala o tom britská stanice BBC s odvoláním na ukrajinské úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy