"Už vím, co je zač". David Rath chce do svých problémů zatáhnout i bratra

Krajský soud v Praze odmítl vyhovět žádosti pravomocně odsouzeného Davida Ratha, který chtěl, aby mu byla prominutá druhá část desetimilionového peněžitého trestu. Právník se nechal slyšet, že by exhejtman byl býval raději, kdyby s prominutím zbytku trestu šla ruku v ruce i exekuce části domu, který vlastní se svým bratrem.

"Bratrovi by se líbilo, kdybych za jeho trestnou činnost odpykal trest já s mojí rodinou,“ konstatoval Michal Rath v rozhovoru pro server irozhlas.cz. Na otázku, zda čekal, že soud vyhoví jeho bratrovi, odpověděl, že nikoliv. Zmínil mimo jiné i skutečnost, že svůj majetek převedl na rodinu, což bylo pro soudy velmi průhledné. 

"Vůbec se nedivím, že neuspěl. Myslím, že pro soudy je to velice průhledné vzhledem k tomu, že svůj majetek převedl za zlomek ceny na svoji rodinu. A pak se naopak snaží, abych mu vyplatil jím požadovanou, zcela přemrštěnou cenu za půl starého domku, kde s rodinou bydlím... To hovoří za vše. Domek jsme s rodinou na naše náklady v průběhu 30 let zcela opravili do obyvatelné formy," nechal se slyšet. 

Dále dodal, že se jeho bratr chová účelově a že mu chce co nejvíc uškodit, aby si pak vynutil prodej domu s výplatou jeho polovičky, a to za jím diktovaných podmínek a za neúměrnou hodnotu.

"V tomto smyslu na mě asi před půl rokem podal žalobu na vyrovnání, kde tvrdí, že cena domku je 18 milionů, přitom dle znaleckého posudku, který jsem si nechal vyhotovit, je asi čtvrtinová, a to je domek skoro zrekonstruovaný," podotkl Michal Rath.

"Pochopil jsem, že by se bratrovi líbilo, kdybych za jeho trestnou činnost odpykal trest já s mojí rodinou. A dopady na něj a jeho rodinu by byly nulové. Už po zkušenostech vím, co je bratr zač," nechal se slyšet. 

"Znamená to pro mě nebýt jeho chováním vůči mně překvapen a deptán, jeho postupy předjímat a mít připraveny podklady pro řádné a přiměřené majetkové vyrovnání, abych s ním měl do budoucna co nejméně společného. Při jeho chápání světa s ním nelze nějak rovnocenně spolužít," podotkl. 

Posléze dodal, že je nemožné jej vyléčit z této psychické choroby, jelikož dosud neexistuje žádný lék na psychopatii. Společnost je tím pádem nucená takové lidi izolovat od ostatních a zavírat je do vězení, pokud má jejich porucha za následek páchání trestné činnosti vnímanou těmito jedinci jako zcela normální chování. Horší jsou situace, když se jedná o politika přesvědčeného, že má k odcizení cizího majetku mandát od svých voličů. 

"Myslím, že je velice pravděpodobné, že bratrova polovina domu, kde s rodinou bydlím, bude předmětem zájmu exekutora. Vždyť bratr tvrdí, že žádný jiný majetek nemá," odpověděl Rathův bratr na otázku, zda lze očekávat i uvalení exekuce na dům.

"Předpokládám, že při řádném průběhu exekuce budu mít možnost zohlednit při exekučním prodeji bratrovy poloviny domu mimo jiné i fakt, že jsme spolu s mojí úzkou rodinou domek, který byl v době nabytí zcela neobyvatelný, zrekonstruovali na vlastní náklady. Zařídili jsme i napojení na nové veřejné sítě, které v této lokalitě v době nákupu nemovitosti zcela absentovaly. Myslím, že pokud nebude na nynější a eventuální budoucí finanční tresty majetek stačit, má exekutor v zákoně dostatečně účinné nástroje na návrat bratrova „ulitého“ majetku zpět pod exekuci," vysvětlil, jak se případně hodlá v budoucnu bránit.

"Vedle finančních trestů za bratrovu trestnou činnost budou asi mnozí poškození uplatňovat náhrady trestnou činností způsobených škod. A nesmíme zapomínat ani na to, že je zde dosud neuzavřené dědické řízení majetku po rodičích, zejména po otci, kterého se bratr umanul zmocnit na můj úkor. Tam samozřejmě záleží na úhlu pohledu, ale výše majetku v tomto dědictví je docela velká," uzavřel. 

Související

David Rath

David Rath byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za korupci

Bývalý středočeský hejtman David Rath v úterý opustil brněnskou věznici, kde si od počátku ledna odpykával trest za korupci. ČTK to sdělil advokát někdejšího politika Roman Jelínek. Ratha poslal soud za mříže loni v červnu, kdy mu ve druhé větvi kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji o rok prodloužil už dříve uložený sedmiletý trest. Svaz pacientů ČR ve středu oznámil, že do konce května jmenuje Ratha pacientským ombudsmanem pro celou ČR. Rath ČTK v SMS zprávě zatím pouze napsal, že ho nyní čeká dost práce. Působí též jako lékař v Poliklinice u svatého Jakuba Hostivice, kde ale dnes dopoledne nebyl, řekla ČTK pracovnice polikliniky.

Více souvisejících

David Rath politika

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Změny počasí tvrdě dopadají na celou planetu. Jeden region ale trpí víc než jiné

Asie byla v roce 2023 regionem s největším počtem katastrof způsobených klimatickými a povětrnostními jevy na světě, uvedla Světová meteorologická organizace (WMO) s tím, že hlavní příčinou úmrtí a majetkových škod byly záplavy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy