MPO v programu COVID 2021 za první hodiny eviduje 1062 žádostí

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) v novém podpůrném programu COVID 2021 za první hodiny od jeho otevření eviduje 1062 žádostí. Dokončit a podat jich podnikatelé k dnešnímu poledni zvládli zatím 463. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí resortu Štěpánka Filipová.

V COVID 2021 stát podnikatelům v souvislosti s pandemií koronaviru přispívá 500 korun na zaměstnance a den za období od 11. ledna do 31. března. Podmínkou vstupu do programu je propad tržeb za leden až březen alespoň 50 procent proti stejnému období loňského, nebo předloňského roku.

Příjem žádostí MPO spustilo dnes v 09:00, pokračovat bude do 31. května. Na pomoc je připraveno šest miliard korun. Žádosti resort přijímá prostřednictvím svého on-line informačního systému.

Minimálně výše dotace v COVID 2021 je 1500 korun. Ať už má firma podle šéfa MPO Karla Havlíčka (za ANO) jednoho nebo tři zaměstnance, získá vždy 1500 korun. Za zaměstnance se považují ti v pracovním poměru, tzv. spolupracující osoby i jednatelé se smlouvou o výkonu funkce jednatele. Počítají se pracovníci, kteří byli k 11. lednu letošního roku přihlášeni k platbě pojistného na České správě sociálního zabezpečení.

Podpora je poskytována na náklady na provoz a udržení podnikatelské činnosti, tedy na osobní náklady, náklady na materiál, služby jako je leasing, odpisy, daně a poplatky, splátky úvěru či režijní náklady.

COVID 2021 mohou žadatelé kombinovat s programem na podporu zaměstnanosti Antivirus, není ale slučitelný s novým kompenzačním bonusem pro živnostníky. Podnikatelé si musejí vybrat buď COVID 2021 nebo další nový program COVID Nepokryté náklady, do kterého bude MPO žádosti přijímat od 19. dubna. Zároveň není umožněno souběžné čerpání s programem COVID ubytování II. Provozovatelé ubytovacích provozů, kteří tuto pomoc využili, budou mít nárok na dotaci z COVID 2021 až od 23. ledna, místo 11. ledna.

Na dotační titul se vztahuje tzv. dočasný rámec Evropské komise. Jde o maximální sumu z veřejné podpory, kterou může jeden žadatel získat. Limit je 1,8 milionu eur (asi 47 mil. Kč). Sčítá se pomoc z dalších "covidových" programů i podpora poskytnutá tzv. propojeným podnikům.

Profesní organizace nové programy pomoci, které nahrazují specifické dotační tituly jako COVID gastro uzavřené provozovny nebo COVID nájemné, kritizují. Mnohé firmy na podporu podle nich nedosáhnou. Znevýhodňuje podnikatele, kteří se snažili činnost zachránit, vybudovali e-shop nebo prodávají přes výdejní okna. Snížili tak propad a podmínku vstupu do programu nesplní, uvedly dříve.

Související

Systém dotačního programu COVID

V COVID 2022 a Nepokryté náklady podnikatelé podali žádosti za 211,9 milionu

V programech COVID 2022 a COVID Nepokryté náklady podnikatelé podle ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), které dotační tituly připravilo, zatím podali 489 žádostí o kompenzace kvůli koronaviru za zhruba 211,9 milionu korun. Dalších 1244 mají v systému rozpracovaných. Na dotaz ČTK to dnes za tiskové oddělení resortu uvedl Marek Vošahlík. O příspěvek na zaměstnance mohou podnikatelé v COVID 2022 žádat do 12. května, příjem žádostí do COVID Nepokryté náklady je otevřen do 17. května.

Více souvisejících

dotační program covid ministerstvo průmyslu

Aktuálně se děje

před 25 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Řecko odmítá tlak EU a NATO: Ukrajině nedáme ani Patrioty, ani S-300

Řecko nemůže poslat Ukrajině systémy protivzdušné obrany Patriot nebo S-300. Uvedl to podle DPA řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy