MPSV chce sáhnout do rozpočtové rezervy. Žádá 3,65 miliardy na výplatu podpor v nezaměstnanosti

Ministerstvo práce žádá o posílení svého rozpočtu kvůli vyšším výdajům na podpory v nezaměstnanosti. Požaduje z vládní rozpočtové rezervy 3,65 miliardy korun. V pondělí by to měla projednat vláda. Loni na podporách resort vyplatil 8,11 miliardy korun. Letos na ně má ve svém schváleném rozpočtu 7,6 miliardy. Z toho k 20. srpnu vydal už 7,04 miliardy, tedy 93 procent letošní sumy.

"Na základě dosavadního vývoje čerpání lze očekávat, že výdaje na podpory v nezaměstnanosti dosáhnou za rok 2020 výše 12 miliard korun a současná výše disponibilních prostředků vystačí do začátku září," uvedlo ministerstvo v žádosti. Spočítalo, že mu do konce roku bude chybět celkem 4,4 miliardy korun. Navrhuje z vládní rezervy po jednání s ministerstvem financí přesunout 3,65 miliardy. Zbývajících 750 milionů plánuje vzít z úspor na dávkách v hmotné nouzi a pro postižené.

Nižší sumu na podpory v nezaměstnanosti v ministerském rozpočtu už před krizí kritizovali někteří experti na sociální politiku. Poukazovali na to, že ekonomika zpomaluje a nezaměstnaných může přibýt, takže částka nebude letos stačit.

Nezaměstnanost neroste! I v srpnu se drží na 3,8 %. Není divu, #Antivirus výborně funguje. A samozřejmě - kurzarbeit je na cestě. @CSSD

— Jana Maláčová (@JMalacova) September 3, 2020

Podle plánu ministerstva by úspora výdajů na dávky v hmotné nouzi mohla činit 450 milionů korun. Letos na ně má resort v rozpočtu 5,35 miliardy. Na sedm měsíců mu stačila polovina částky, vydal 2,66 miliardy. Stejné je to i u dávek pro lidi se zdravotním postižením. Na ně je v tomto roce k dispozici 3,1 miliardy korun. Za sedm měsíců se vyplatilo 1,5 miliardy. Podle ministerstva se tak dá využít 300 milionů na podpory v nezaměstnanosti.

Ministerstvo žádost o peníze zdůvodnilo vyšším počtem nezaměstnaných kvůli dopadům koronavirové epidemie i vyššími podporami, které se vypočítávají z výdělků. Mzdy a platy v lednu před krizí rostly. V prvním pololetí tak nezaměstnaný dostával v průměru podporu 8379 korun, tedy o 704 korun vyšší než před rokem. Na konci června podpora činila 8742 korun - meziročně o 731 korun víc. Podporu měsíčně pobíralo v průměru 93.400 lidí bez místa, což je o 9500 víc než před rokem. Za prvních šest měsíců úřady práce vyplatily o 1,26 miliardy korun víc než loni.

V podkladech pro vládu ministerstvo uvedlo, že v prvním pololetí bylo v Česku měsíčně v průměru 241.000 nezaměstnaných. To je meziročně na měsíc o 18.100 víc. Průměrná měsíční míra nezaměstnanosti se v prvním půlroce zvedla z 2,9 na 3,2 procenta. Podle ministerstva se nezaměstnanost zvyšovala mírně díky vládním opatřením, jako je kurzarbeitový program Antivirus. V září a říjnu předpokládají autoři vyšší nárůst.

Letos v prvním pololetí se nechalo zaevidovat celkem 252.600 lidí bez práce. To je o 26.700 víc než za stejné období loni. Z evidence se vyřadilo 198.500 osob, tedy o 63.200 méně než v prvním půlroce minulého roku.

Související

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Více souvisejících

Ministerstvo práce a soc. věcí Podpora v nezaměstnanosti nezaměstnanost / nezaměstnaní Vláda ČR Sociální dávky

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 37 minutami

před 37 minutami

před 39 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

Nemáte děti? Na důchody zaplatíte víc, navrhují lidovci. Piráti jsou proti

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy