Na korupčním žebříčku Transparency International se pozice Česka nezměnila

Česko na dnes zveřejněném žebříčku organizace Transparency International (TI), která hodnotí korupci ve 180 zemích a oblastech, zůstalo v roce 2021 na 49. příčce.

Zlepšení o čtyři pozice oproti roku 2020 naopak dosáhlo Slovensko, kterému loni připadla 56. příčka. Česko a Slovensko nadále zaostávají za průměrem oblasti západní Evropy a Evropské unie, i tak ale dosáhly lepšího výsledku než dvě třetiny sledovaných zemí.

Ve férovosti si podle TI tradičně nejlépe vedou Dánsko, Finsko a Nový Zéland, které získaly shodně 88 ze 100 hodnotících bodů, na opačném konci skončil Jižní Súdán s jedenácti body. Organizace Transparency International poukazuje na fakt, že 86 procent zemí neučinilo za posledních deset let žádný, případně jen malý pokrok.

Nejlépe hodnoceným regionem je západní Evropa a Evropská unie, která pro rok 2021 získala 66 ze 100 bodů. Region se ale podle TI kvůli pandemii nemoci covid-19 potýká s povážlivými problémy. "Rychle vzniká znepokojivý nový normál, kdy během pandemie covidu-19 upozaděná a opomíjená opatření k odpovědnosti a transparentnosti nejsou obnovována a kdy se důvěra veřejnosti propadá kvůli skandálům s veřejnými zakázkami," varuje organizace.

Známky přešlapů podle TI vykazují i premianti, jako jsou Německo (80 bodů), Británie (78) či Rakousko (74). Německem mimo jiné otřásl skandál kolem nákupů roušek a respirátorů, jehož stopy vedou až k poslancům. Kritika se ani letos nevyhnula Polsku a Maďarsku, které spolu s Českem a Slovenskem tvoří uskupení známé jako visegrádská čtyřka.

"Dlouhodobé důsledky nedostatečného boje s korupcí jsou již patrné v Maďarsku a Polsku. Hrozí, že brzy se k nim přidá také Slovinsko," uvádí TI. Maďarsko (43 bodů) a Polsko (56) dlouhodobě čelí výtkám kvůli vládním zásahům proti justici i médiím, kritizováno je v poslední době také Slovinsko (57).

Obzvláště kritické je TI v hodnocení Maďarska. "Maďarská vláda využila pandemii k další konsolidaci politické kontroly a k omezení práv. Svoboda projevu byla výrazně omezena a média jsou ohrožena," uvádí TI. Chvále se naopak těší Slovensko, které dosáhlo 52 oproti předloňským 49 bodům, což zemi posunulo z 60. na 56. příčku.

"Pokrok Slovenska vyniká ve srovnání s jeho sousedy. Úspěch země vychází ze zlepšené ochrany těch, kdo upozorňují na nezákonné či neetické praktiky, z lepší transparentnosti výběru vysokých činitelů a ze zlepšené rychlosti a posílené nezávislosti soudů a policie při korupčním vyšetřování vysokých představitelů," uvádí Transparency International.

Všeobecná a ani regionální zpráva TI žádné české nedostatky nezmiňuje, neuvádí ale ani případné kladné hodnocení. Česko za loňský stejně jako předloňský rok získalo 54 bodů, což mu i pro rok 2021 zajistilo 49. pozici. Stejné bodové hodnocení s Českem sdílejí Malta a Mauricius.

Česká republika je jedním z příkladů celosvětové stagnace boje s korupcí, o které TI informuje. To je za posledních deset let případ 86 procent zemí. V regionu západní Evropy a Evropské unie se 84 procent zemí v posledních deseti letech v protikorupčním výkonu zhoršilo či dosáhlo jen malého, případně žádného pokroku.

"Stagnace je předzvěstí problémů napříč Evropou. I ti nejlepší v tomto regionu se stávají kořistí velkých skandálů, což odhaluje nebezpečí z nečinnosti. Jiní umožnili nabobtnání korupce, takže se nyní potýkají s vážnými případy porušování svobod," říká Flora Cresswellová, která je koordinátorkou TI pro západní Evropu. "Region navíc není ve vakuu. Nedostatek vymáhání práva na národní úrovni v Evropě vede k šíření korupce do celého světa, neboť zahraniční hráči doma zneužívají slabé zákony k ukrývání peněz a financování korupce," dodává.

Pokles zaznamenaly i tradičně silné demokracie Kanada (o tři body na 74 bodů) a Spojené státy. USA sice stejně jako předloni získaly 67 bodů, ale z předloňské 25. příčky se propadly na 27. místo. "USA vypadly ze skupiny 25 nejlépe hodnocených poprvé," uvádí TI. "USA čelí dalším útokům na svobodné a spravedlivé volby," dodává organizace.

Nejhůře hodnoceným světovým regionem je subsaharská Afrika, která získala 33 bodů, následovaná s 36 body východní Evropou a střední Asií. TI obzvláště upozorňuje na Rusko, které loni získalo 29 bodů, což je o bod méně než předloni. Ruský zákon o zahraničních agentech učinil podle TI informování o korupci více než nebezpečným. "Úřady podnikají razie doma a v úřadech novinářů a aktivistů, kteří vyšetřují vládní korupci, a označují je za zahraniční agenty," uvádí TI. Podle této organizace vyslaly ruské úřady svým kritikům jasný signál, když po návratu z léčení v Německu zadržely opozičního předáka Alexeje Navalného.

Čína, která je řazena do regionu Asie a Tichomoří, získala 45 bodů, předloni to bylo 42 bodů. I přes mírné zlepšení ale Peking podle TI nadále potlačuje opozici a omezuje lidská práva.

Související

Více souvisejících

Korupce transparency international Česká republika

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy