Na obnovu bydlení po tornádu chtějí lidé téměř 340 milionů korun

Státní fond podpory investic (SFPI) podle ministryně Kláry Dostálové (za ANO) v programu Živel eviduje 242 smluv za 339,6 milionu korun na obnovu bydlení poškozeného tornádem. Mobilní týmy úředníků s lidmi smlouvy tento týden podepisují v zasažených obcích. Dostálová to dnes uvedla na twitteru.

Příjem žádostí do programu Živel začal 2. července. Lidé mohou jeho prostřednictvím získat dotaci až dva miliony korun a další tři miliony formou zvýhodněného úvěru na obnovu bydlení. Žadatelé si mohou také nárokovat zálohu 500.000 korun, která je určena na demolici a přípravu projektové dokumentace.

"Jen během včerejška (středy) podepsali v Moravské Nové Vsi pracovníci mobilního týmu SFPI 93 dotačních smluv za 138 milionů korun. Dnes pokračují v Lužici, zítra (v pátek) v Hruškách," napsala na twitteru Dostálová.

Program Živel připravilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které na začátku srpna uvedlo, že lidé v něm podali 761 žádostí na opravu nebo pořízení nového bydlení. Příspěvky lidé většinou chtějí čerpat na opravy. Vláda minulý týden na nápravu škod, které v červnu na domech způsobilo tornádo, schválila 1,4 miliardy korun.

MMR má také program na obnovu obecního a krajského majetku. Na pomoc je v něm vyčleněno 420 milionů korun. Úřad zveřejnil pravidla čerpání. Zatím neurčil termín zahájení příjmu žádostí, závisí na tom, kdy vláda schválí strategii obnovy území. Z programu budou moci lidé získat i finance na opravu poškozených náhrobků. Bude stačit, když obcím dodají fakturu. Ty ji poté zahrnou do nákladů.

Tornádo 24. června zasáhlo především Břeclavsko a Hodonínsko, kde poškodilo na 1200 domů, zhruba 200 bylo určeno k demolici. Ve stejný den řádila bouře také v obcích Stebno a Blatno na Lounsku, kde způsobila milionové škody.

Související

Bydlení, ilustrační fotografie

Stát zvýšil věk pro půjčku na bydlení na 40 let, stoupnou i limity

Státní fond podpory investic (SFPI) zvýšil věk pro poskytnutí půjčky na bydlení pro mladé lidi ze 36 na 40 let. Navýšil také maximální částky poskytnutých úvěrů, u pořízení bytu například z 1,2 milionu korun na dva miliony. Nově je možné financovat také družstevní podíl. Program Vlastní bydlení navazuje na Program pro mladé. Žádosti lze podávat ode dneška na pracovištích SFPI v Praze a v Olomouci. ČTK to dnes sdělila mluvčí fondu Karolína Smetanová.

Více souvisejících

Státní fond podpory investic (SFPI) Klára Dostálová Tornádo na Moravě (24.6.2021)

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy