Nehodláme vládě vystavovat bianco šek. Výjezd do Průhonic za Babišem je ofsajdem, říká Kupka

Vláda musí přestat ignorovat návrhy občanských demokratů, aby konzervativci na úterním poslaneckém klubu zauvažovali, že ve čtvrtek na půdě Sněmovny podpoří prodloužení nouzového stavu. Místopředseda ODS Martin Kupka však naznačil, že strana odmítá kabinetu vystavovat bianco šek. „A to ve chvíli, kdy ministr zdravotnictví Jan Blatný prohlásil, že opatření proti covidu-19 nefungují. Definitivně se rozhodneme na zasedání poslaneckého klubu,“ říká pro EuroZprávy.cz Kupka. Po 133 dnech hrozí, že 14. února nouzový stav skončí, neboť KSČM podporu odmítá.

Koalice SPOLU složená z ODS, KDU-ČSL a TOP 09, odmítá jít cestou aliance Pirátů se Starosty a Nezávislými (STAN), jejichž předsedové Ivan Bartoš a Vít Rakušan navštívili v neděli večer premiéra Andreje Babiše. Místopředsedu ODS Martina Kupku zarazilo, že setkání, jak dokumentuje snímek ze sítí, proběhlo v průhonické Imobě. Jedná se firmu, do níž patří například usedlost Čapí hnízdo, tamní Sokolovna anebo restaurace i nemovitosti, které Babiš dříve napřímo vlastnil. Před téměř čtyřmi lety šéf hnutí ANO Imobu stejně jako Agrofert a další podniky přesunul do svěřenských fondů. „Domnívám se, že tak závažné jednání kolem prodloužení nouzového stavu by nemělo probíhat téměř doma u pana premiéra. Předpokládal bych, že budou rokovat na oficiálních místech, jako je Poslanecká sněmovna anebo na Úřadě vlády České republiky. Tím, že pánové Bartoš a Rakušan jednali v Průhonicích, se vystavili vlastnímu ofsajdu,“ míní Kupka.

I. náměstek hejtmanky Středočeského kraje zdůrazňuje, že ODS premiéra Andreje Babiše vyzvala už v pátek, aby s ní zahájil jednání. Nic se však nestalo. „Vláda naše návrhy neustále ignoruje. Snažíme se pomoci, ale nejsme vyslyšeni. Proto strana nehodlá vládě vystavovat bianco šek, a to zvláště ve chvíli, kdy ministr zdravotnictví Jan Blatný prohlásil, že opatření proti covidu-19 nefungují.“ Tým ze Strakovy akademie hodlá ve čtvrtek požádat Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu do 16. března.

Když jedou piráti a STAN za Babišem na jednání do Průhonic, není to na opozici přece jen až moc konstruktivní? pic.twitter.com/ufmuDAgX1r

— Laureát (@zazasluhy) February 7, 2021

ODS chce dojít k rozumnému řešení, který by vyústilo k otevření škol. „Všichni přece pociťujeme, že je v této otázce zapotřebí urychleně jednat.“ Kupka se domnívá, že nejdříve se musí zvolit typ, jakým se žáci i studenti budou testovat. „Metoda z nosohltanu je ve školách nemožná. Je nutné najít jinou variantu jako například testování ze slin či speciální žvýkačky. Jako nejvýhodnější se jeví výtěr z nosní dírky.“

Expert na veřejnou správu se nenechá rozhodit tvrzením premiéra Andreje Babiše, podle něhož hrozí zdravotnictví naprostý kolaps v případě, že nouzový stav, který v zemi trvá od loňského 5. října, nebude prodloužen. „Několikrát jsme jako ODS ministerského předsedu v polovině minulého roku vyzvali, ať se schválí epidemický zákon, podle něhož bude stát i nemocnice v krizi fungovat.“ Kupka avizuje, že žádná odpovídající legislativa nevznikla. „A kabinetu tato skutečnost zjevně vůbec nevadí, protože vláda se na náš podnět doslova vykašlala. Není přece možné donekonečna nouzový stav prodlužovat.“

Starostovi Líbeznic stejně jako jeho kolegům vadí, že za celou dobu nouzového stavu nebyly jasně definovány aktivity, u nichž je menší riziko nákazy, a tudíž mohou být uvolněné. „Za celou dobu nebyla vláda schopna jasně formulovat epidemickou situaci ohledně aktivit. Vždyť je to do očí bijící,“ rozčiluje se.

Absolvent Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, na níž vystudoval žurnalistiku a masovou komunikaci, vytýká vládě, že během pandemie nedostatečně podporuje živnostníky. „Není patrné, jak dále je chce odškodňovat. Kabinet neustále vyzýváme, aby OSVČ odpustil zálohy na sociální a zdravotní pojištění, když velká část z nich musí mít své provozovny uzavřeny. Bohužel ani tyto zmíněné návrhy nebyly vyslyšeny. Vláda nás skutečně ve všem ignoruje,“ posteskne si pro EuroZprávy.cz Martin Kupka.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).

Více souvisejících

Martin Kupka (ODS) ODS Andrej Babiš Vláda ČR Česká pirátská strana Starostové a nezávislí (STAN) Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 47 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Munice a rakety za miliardy. USA chystají další masivní balík pomoci Ukrajině

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy