Nejvyšší soud odložil vykonatelnost rozhodnutí o omluvě za Zemanova slova

Nejvyšší soud (NS) odložil vykonatelnost rozhodnutí, podle kterého se má ministerstvo financí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana jeho někdejšímu poradci Zdeňku Šarapatkovi. Odklad platí do okamžiku, kdy soud rozhodne o dovolání ministerstva. Zatím se úřad omlouvat nemusí. Na odklad upozornil server Seznam Zprávy, v otevřených databázích ještě rozhodnutí není dostupné.

Advokát Artur Ostrý, který Šarapatku zastupuje, obdržel usnesení NS během čtvrtka. "Rozhodnutí o odložení vykonatelnosti samozřejmě respektujeme, bez detailnějšího odůvodnění jsou však právní důvody pro jeho vydání jen těžko pochopitelné," uvedl Ostrý pro Seznam Zprávy.

Mluvčí NS Petr Tomíček rozhodnutí nekomentoval s ohledem na doručování účastníkům řízení. Doplnil, že tento týden soud obdržel spis v kauze a začne se detailně zabývat dovoláním.

Prezident v listopadu 2017 v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost, ten ale z úřadu vlády v době, kdy byl Zeman premiérem, odešel po dohodě.

Za Zemanův výrok se má omluvit ministerstvo, přímo hlavu státu za něj totiž zažalovat nelze. V zamítnutém odvolání ministerstvo argumentovalo tím, že Šarapatka neprokázal nesprávnost úředního postupu podle zákona o odpovědnosti státu za škodu. Soudce však tehdy poukázal na judikaturu NS, podle níž se za úřední postup považují i širší aktivity prezidenta.

Šarapatka byl poradcem tehdejšího premiéra Zemana v době takzvané kauzy Olovo, kdy v okruhu Zemanových poradců vznikl dokument s plánem diskreditační kampaně proti tehdejší místopředsedkyni Sněmovny Petře Buzkové (ČSSD). Uvedl, že výpověď podal kvůli ztrátě důvěry v Zemanovu čestnost, statečnost a pravdomluvnost.

Prezident Zeman letos v květnu jmenoval nového předsedu NS Petra Angyalossyho. Jeho jméno bylo pro část odborné veřejnosti překvapením. Angyalossy opakovaně řekl, že žádné podmínky pro jmenování nedostal a že ovlivňovat se nenechá.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Nejvyšší soud Zdeněk Šarapatka

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Macron vyzval k většímu zbrojení. Nemůžeme spoléhat na USA, Evropa je smrtelná, musí posílit obranu, prohlásil

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy