Nový zákon má přimět firmy, aby výrobky šly opravit

Nižší poplatky odváděné za zpětný odběr elektroodpadu a recyklaci by mohly mít ty firmy, jejichž výrobky se dají snadno opravit, vydrží déle, je možné je recyklovat a neobsahují nebezpečné látky. Příspěvek na recyklaci zastaralých či nepoužívaných elektrospotřebičů zároveň uvidí nově zákazníci i na účtenkách.

V současnosti je už povinný u pneumatik. Nejen to má umožnit nový zákon o vybraných výrobcích s ukončenou životností, jehož návrh je součástí nové odpadové legislativy. V pondělí o předloze bude jednat vláda.

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) bude projednávat čtyři návrhy zákonů týkající se odpadu, jde mimo jiné o nakládání s odpady a obaly. Cílem hlavní normy o odpadech je omezení skládkování a větší motivace lidí ke třídění. Zákony by měly platit od počátku roku 2021. Na vládu návrh zákona o výrobcích s ukončenou životností míří se dvěma rozpory. Kritici nové odpadové legislativy poukazují na to, že ministerstvo životního prostředí posunulo zákaz skládkování komunálního odpadu z roku 2024 na rok 2030, což podle nich může ovlivnit i recyklaci výrobků.

Jednou z hlavních novinek zákona o výrobcích s ukončenou životností je zavedení principů takzvané ekomodulace. Umožnila by promítnout do poplatků za jednotlivé výrobky uváděné na trh jejich dopad na životní prostředí. Příspěvky za zpětný odběr elektroodpadu, jeho opětovné použití, recyklaci a osvětu platí jednotliví výrobci takzvaným kolektivním systémům. Jde o neziskové organizace, které zajišťují sběr a recyklaci. Výše recyklačního příspěvku už v současnosti závisí na náročnosti zpracování daného elektrospotřebiče, jiná je u pračky či mobilu podle možnosti jeho využití. Nově má podle návrhu zákona odrážet náročnost recyklace i u jednotlivých druhů výrobků.

"Znamená to, že vedle ceny výrobku, která obvykle zahrnuje výrobní náklady a marže výrobců či distributorů, odráží cena také náklady na zajištění sběru a náležitého zpracování výrobku po ukončení jeho životnosti," řekl ČTK již dříve Ondřej Charvát z tiskového oddělení MŽP. Někdy jsou tyto příspěvky uváděné na faktuře samostatně, jako u elektrozařízení nebo pneumatik, někdy jsou součástí finální ceny, kterou platí zákazník. Zejména pokud jde o obaly, baterie a akumulátory. Ekomodulace tak může ovlivnit ceny konkrétních výrobků, připustil Charvát.

Na opravitelnost výrobků se v nové legislativě zaměřuje i Evropská komise. V listopadu rozhodla o tom, že výrobci praček, myček, ledniček nebo televizorů musejí od roku 2021 zajistit náhradní díly i deset let po prodeji výrobku a umožnit opravnám, aby měly přístup k informacím. Výrobky bude také muset být možné rozmontovat a snadno opravit.

V průzkumu projektu Opravme Česko, který letos na podzim provedla agentura SC&C, se až 85 procent spotřebitelů setkalo s tím, že se výrobek krátce po uplynutí záruky rozbil. A pouze necelá polovina z nich měla informace o jeho životnosti. Téměř všichni zákazníci by podle průzkumu už při nákupu uvítali informace, že výrobek lze opravit.

Související

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Více souvisejících

Vláda ČR elektrospotřebiče

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy