Novým náměstkem Hamáčka na ministerstvu je Michal Hašek

Náměstkem na ministerstvu vnitra se po odchodu Jakuba Kulhánka (ČSSD) do čela diplomacie stal bývalý předseda Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD). Novinářům to dnes oznámil vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Výběrové řízení na šéfa legislativní sekce vyhrál po odchodu Petra Mlsny do čela Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Vokáč.

Hamáček novinářům řekl, že bývalý první místopředseda ČSSD Hašek se nevrací do volených funkcí a podstoupí bezpečnostní prověrku. "Bude se věnovat odborné práci, nebude kandidovat v letošních sněmovních volbách," řekl. Hašek podle něj v minulosti udělal některé politické chyby, což považuje za uzavřenou kapitolu. "Za chyby se omluvil, odešel z vrcholné politiky, já jeho práci v resortu budu řešit jen z pohledu současnosti," zdůraznil Hamáček.

Bývalý jihomoravský hejtman Hašek byl účastníkem tzv. lánské schůzky, na které po volbách do Sněmovny v roce 2013 několik vysoce postavených členů ČSSD jednalo s prezidentem Milošem Zemanem o sesazení Bohuslava Sobotky (ČSSD) z pozice lídra strany a týmu vyjednavačů o vládě. Hamáček řekl, že některé věci chce považovat za uzavřené. "Já Michala Haška znám velmi dlouho. Kdybych mu nevěřil, tak z něj nikdy neudělám svého poradce," řekl.

Hamáček dodal, že chybu může udělat každý. "Kdo ji udělá, přizná ji, omluví se a ještě za to zaplatí, tak nevidím důvod, proč by s tím cejchem měl žít do konce života. Michal Hašek se k tomu postavil čelem, ta doba byla tehdy složitá. Zakopnout může každý, ale myslím, že je lidské dát tomu člověku možnost znova vstát a je nelidské po něm kopat," uvedl.

Pro svou funkci bude Hašek potřebovat prověrku ve stupni důvěrné, řekl Hamáček. "Zažádá o ni okamžitě. Předpokládám, že už vyplňuje dotazník. Ty lhůty už jsou na Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ)," uvedl ministr. Podle zákona o ochraně utajovaných informací a bezpečnostní způsobilosti má NBÚ ukončit řízení o vydání prověrky na stupeň důvěrné u fyzické osoby do dvou měsíců. Lhůty neplatí například při nouzovém stavu.

Funkci náměstka chápe Hašek jako dočasnou "misi". "Přerušuji k dnešku působení v advokacii. Jakmile misi na ministerstvu skončím, hodlám se do advokacie vrátit," řekl. Neplánuje kandidovat do žádné volené funkce. "Bude mi ctí pomoci ve vysoké úřednické funkci, aby se zvládl konec volebního období a přechod do normálnějšího stavu po covidu," doplnil. Za úkol má mimo jiné přípravu analýzy, jak fungovalo krizové řízení v době pandemie. Výsledkem by mohly být úpravy krizových předpisů.

Hašek by měl v resortu pomoci hlavně s návratem do normálu po covidu-19, řekl Hamáček. "Já chci vedle sebe člověka, který zvládne komunikaci a koordinaci mezi státem, kraji, městy a obcemi," řekl Hamáček. Ocenil Haškovy dlouholeté zkušenosti z vedení Asociace krajů a parlamentní práce. Z hlediska odborného podle něj nemohou být o Haškovi pochybnosti.

Legislativní sekci vedl Vokáč po odchodu Mlsny a uspěl ve výběrovém řízení. "Agendu velmi dobře zná, na vedoucích pozicích ve státní správě působí více než deset let," řekl Hamáček. Vokáč považuje za nejbližší prioritu přípravu letošních voleb do Sněmovny, dalším klíčovým úkolem bude podle něj elektronizace veřejné správy.

Vokáč působil od vzniku odboru voleb v roce 2018 v jeho čele. Loni tak pracoval například na přípravě krajských a senátních voleb při pandemii, podílí se i na činnosti Ústředního krizového štábu, uvedlo vnitro v tiskové zprávě. Podle Hamáčka by měl pomoci prosadit předpisy, které má vnitro v Parlamentu, tedy novely volebního zákona a krizové legislativy.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy