ODS dohodla na Vysočině pětikoalici, hejtmanem bude Schrek. Vítězné ANO končí v opozici

Na povolební spolupráci se na Vysočině po krajských volbách dohodlo uskupení ODS a Starostů pro občany s dalšími čtyřmi stranami. Vítěz voleb, hnutí ANO, mezi nimi není. O dohodě na povolební spolupráci informoval lídr uskupení a budoucí hejtman Vítězslav Schrek (ODS).

Uskupení ODS a Starostů pro občany nyní začne spolu s Piráty, KDU-ČSL, ČSSD a Starosty pro Vysočinu (STAN a SNK ED) připravovat znění koaliční smlouvy.

Gratuluji Vítězslavu Schrekovi k dohodě na Vysočině?. Jsem moc rád, že kraj, k němuž mám silný vztah, bude mít hejtmana z ODS.

— Petr Fiala (@P_Fiala) October 7, 2020

"Ještě před (úterní) půlnocí se podařilo podepsat společné memorandum o vzájemné povolební spolupráci pěti subjektů, KDU-ČSL, STAN, Pirátů, ČSSD a ODS se Starosty pro občany v Kraji Vysočina," uvedl Schrek na svém facebookovém profilu. V případě podpisu koaliční smlouvy bude mít koalice 32 ze 45 hlasů v krajském zastupitelstvu.

"Byly to náročné čtyři dny, ale dohoda se narodila. Začínáme pracovat na rozdělení jednotlivých gescí a na znění koaliční smlouvy," doplnil Schrek.

Z jednání vypadlo pouze vítězné hnutí ANO, které získalo po volbách deset mandátů, a KSČM, která se jako sedmá v pořadí do krajského zastupitelstva dostala se třemi mandáty. Piráti stejně jako třetí ODS v koalici se Starosty pro občany mají sedm mandátů. Po šesti má KDU-ČSL, ČSSD a Starostové pro Vysočinu.

"Nezvítězil zdravý selský rozum, ale vítězi voleb bylo jeho vítězství ukradeno poraženými. ODS od začátku nerespektovala naše vítězství - kmotrovská politika z 90. let se v nich nezapře. Všem poraženým chybí základy slušného a seriózního jednání a nerespektují absolutně výsledky voleb. Nerespektují voliče - obyčejné občany," reagoval lídr hnutí ANO a náměstek hejtmana Vysočiny Martin Kukla. Koalice podle něho byla předem domluvená a vyjednavači se řídili pokyny z Prahy sestavit koalici bez ANO.

"Dohoda je v tuto chvíli na hejtmanovi za ODS a na první náměstkyni hejtmana za Piráty," řekl ČTK Schrek. Obě strany by podle něho měly mít navíc jednoho radního. Lidovci a Starostové pro Vysočinu obsadí vždy pozici náměstka hejtmana a radního. Náměstka hejtmana bude mít i ČSSD a k tomu uvolněného zastupitele. "Mrzí nás, že prvním krokem této vznikající koalice je navýšení politicky placených funkcí, v době ekonomické recese a jejich předvolební rétorikou a sliby to bereme jako podraz na všechny poctivé lidi z Vysočiny," řekl Kukla.

Rozdělení kompetencí bude součástí návrhu koaliční smlouvy, na její vyjednání si daly strany dva týdny. "Jednadvacátého (října) bychom oznámili termín, kdy by dohoda mohla být skutečně podepsána," řekl Schrek.

Podle lídra lidovců Víta Kaňkovského, který je zároveň poslancem, bylo jednání náročné kvůli rozdělení hlavních funkcí. Dohodu umožnilo to, že každá se stran trochu slevila. Nikdo z lidovců, kteří budou mít placené místo v radě, nebude podle něho mít souběh jiných funkcí. "U nás to máme vyřešené jednoznačně," řekl Kaňkovský. Ve volbách získal přes 3000 preferenčních hlasů, ale asi zůstane řadovým zastupitelem. "Tak, jak se ta jednání vyvíjejí, tak vysoce pravděpodobně já v té radě neusednu," řekl.

Před čtyřmi lety vítězná ČSSD dohodla koalici s ANO, ODS a Starosty pro Vysočinu.

Související

Více souvisejících

Kraj Vysočina Vítězslav Schrek (ODS) ODS Hnutí ANO Hejtmani Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy