Ostravský primátor Macura nebude znovu kandidovat, spekuluje se o jeho konci v ANO

Současný ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) nebude v příštích komunálních volbách kandidovat. Důvodem je snaha "nezblbnout v politice," řekl serveru Respekt.cz.

Macura, který je zároveň členem předsednictva hnutí ANO, je primátorem Ostravy od listopadu 2014. V komunálních volbách v roce 2018 získala jím vedená kandidátka hnutí ANO v Ostravě téměř třetinu voličských hlasů.

Macura chtěl původně ve funkci být pouze na čtyři roky. "Říkal jsem si, že vydržím jedno funkční období a s tou zkušeností z byznysu to tady za tu dobu dokážu všechno převrátit a postavit na nohy," řekl Respektu. Dodal, že na druhé volební období se nechal do jisté míry přemluvit. "Ale pro mě je to maximum. Já nechci v té politice blbnout," dodal Macura, který v rozhovoru sám sebe označil za těžkého introverta, kterému nevyhovuje častý kontakt s lidmi.

Podle Respektu se už delší dobu spekuluje o Macurově možném konci v hnutí ANO. Server připomíná, že Macura několikrát kritizoval hnutí ANO, například za spojenectví s hnutím SPD nebo za podporu Miloše Zemana v prezidentských volbách. Jako jedna z mála osobností ANO podpořil ve volbách Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše.

Z hnutí ANO, do kterého vstoupil v roce 2017, Macura odejít neplánuje. "Dokud budu mít pocit, že v hnutí dokážu něco měnit, že to není úplně marný boj a že mi do toho nikdo nekafrá, nemám bezprostřední motiv končit," řekl Respektu.

Šestapadesátiletý Macura vystudoval Vysokou školou ekonomickou v Praze. Předtím, než se v roce 2014 stal ostravským primátorem, působil Macura mimo jiné jako ředitel výrobce farmaceutické společnosti Walmark. Zasedal i v orgánech dalších firem.

Související

Třetí celostátní sněm hnutí ANO

Macura si nedovede na úrovní rady představit koaliční spolupráci s ANO

Primátor Ostravy Tomáš Macura si nedovede na úrovní městské rady představit koaliční spolupráci s hnutím ANO, které před časem opustil. Následně ho vyloučil zastupitelský klub. Po Macurově vyloučení se klub rozštěpil. Včetně primátora přišel o sedm členů a koalice složená z ANO, Spolu a Pirátů o většinu v zastupitelstvu. 
Tomáš Macura

Ostrava by mohla mít nového primátora už v dubnu

Primátor Ostravy, který nahradí ve funkci Tomáše Macuru (dříve ANO), by měl být znám už v dubnu. Macuru, jenž v únoru opustil ANO, dnes vyloučil ze svých řad klub zastupitelů tohoto hnutí. Macura koncem února oznámil, že do půl roku z funkce primátora odejde. O vyloučení z klubu dnes rozhodli městští zastupitelé za ANO i v případě primátorovy náměstkyně Zuzaně Bajgarové (dříve ANO). Novinářům to řekla nová předsedkyně klubu a místostarostka části Ostrava-Jih Hana Tichánková.

Více souvisejících

Tomáš Macura (primátor Ostravy) Ostrava Hnutí ANO Volby krajské

Aktuálně se děje

před 5 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy