Paradox po Česku. Po dvou letech povinného čipování chybí evidence psů

Už více než měsíc měla v Česku fungovat Centrální evidence psů vedená Komorou veterinárních lékařů. Vzniku však zabránil nedokončený legislativní proces a spuštěna nebyla ani plánovaná pilotní verze. Chovatelé psů jsou tak stále povinni své psy čipovat, číslo čipu ale nemusejí nikam uvádět.

Majitelé psů zatím nemají povinnost hlásit čísla čipů svých čtyřnohých mazlíčků, to by se však do roka mělo změnit. Centrální evidence psů (CEP) měla původně vejít v platnost 1. ledna letošního roku. „Návrh novely veterinárního zákona ale neprošel v Poslanecké sněmovně do třetího čtení, tudíž nemohl být realizován ani plánovaný registr,“ uvedl pro server EuroZprávy.cz mluvčí Státní veterinární zprávy Petr Vorlíček.

Termín spuštění byl posunut na 1. ledna 2023. Veterinární správa přitom usiluje o to, aby bylo toto datum konečné. „Nová vláda na náš podnět rozhodla o tom, že novela zákona zůstane ve Sněmovně, nemusí se tedy vracet do připomínkového řízení, což celý proces urychluje,“ dodal Vorlíček. V novele přitom bylo definováno, kdo evidenci povede, jakým způsobem a další podstatné informace, které jsou k ustanovení potřeba.

Původně měla CEP řídit česká Komora veterinárních lékařů, ta ale v současné chvíli nemá k dispozici žádné konkrétní informace a čeká, jak bude situace pokračovat. „V procesu se angažuje více subjektů, na podmínkách se musí shodnout ministerstvo zemědělství, ministerstvo vnitra a Státní veterinární správa. Komora obdrží až finální instrukce dle rozhodnutí těchto orgánů,“ řekla pro EuroZprávy.cz Sylva Skálová z Veterinární komory.

Ministerstvo zemědělství přitom nepředpokládá, že by byl návrh zamítnut. „Zákon je potřeba přijmout, aby registr mohl začít fungovat. Jde jen o to, aby byl schválen co nejdříve, aby platnost a spuštění evidence mohla začít od 1. ledna příštího roku,“ sdělil pro EuroZprávy.cz Vojtěch Bílý, mluvčí ministerstva zemědělství.

Od nového roku nefunguje ani avizovaná pilotní verze registru. Ta měla poskytnou alespoň základní možnosti pro povinnou evidenci čipů. V současné chvíli tedy chovatelům psů nehrozí za nenahlášení čísla čipu žádná sankce.

Přesto ale majitelé psů mohou čísla čipů dobrovolně sdělit svým veterinárním lékařům, kteří jej vloží do databáze pasů zvířat. Tento registr lze využít například pro kontaktování majitele v případě nalezení ztraceného zvířete. K dispozici je i řada soukromě vedených databází.

Od začátku roku 2020 platí pro chovatele povinnost mít psa očipovaného, a to beze změny. Tehdy novela veterinárního zákona uložila, že očkování psa proti vzteklině je platné pouze v případě, je-li pes označený mikročipem. V opačném případě hrozí majiteli neoznačeného psa až 50tisícová pokuta.

Veterinární komora očekává, že po spuštění Centrální evidence půjde povinnost registrace do databáze ruku v ruce s povinností čipování, což by mělo chovatelům celý proces zjednodušit.

Související

Výživa a zdraví psa - Jak strava ovlivňuje celkový stav a pohodu vašeho mazlíčka?

Výživa a zdraví psa - Jak strava ovlivňuje celkový stav a pohodu vašeho mazlíčka?

Správná výživa hraje klíčovou roli ve zdraví a pohodě našich psů. To, co jim dáváme k jídlu, má vliv na jejich celkový stav, vitalitu a odolnost vůči nemocem. Strava ovlivňuje mnoho aspektů jejich života, ať už jde o fyzické zdraví, imunitní systém nebo i jejich duševní pohodu. Proto je důležité zde nešetřit a obstarat kvalitní krmivo.

Více souvisejících

Psi státní veterinární správa

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

Tragická střelba na pražské FF UK zasáhla 9000 lidí. O krizovou pomoc se staraly stovky lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) as ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy