Piráti: Česko má před druhou vlnou epidemie co zlepšovat

Stát by se měl podle opozičních Pirátů připravit na podzimní druhou vlnu epidemie koronaviru. Zlepšit by měl zejména informování, ale i na pomoc domácí ekonomice a sociální pomoc. Před mimořádným jednáním Sněmovny, která bude postup vlády během epidemie hodnotit, Piráti konstatovali, že Česko první vlnu zvládlo, musí se ale zlepšit, aby bylo připraveno před případným návratem epidemie či před lokálním šířením viru.

Prubířským kamenem, který ukáže, jak je vláda schopna postupovat, je pode místopředsedkyně strany Olgy Richterové stav v Karviné, kde se koronavirus rozšířil z dolů do města.

Podle předsedy Pirátů je třeba navýšit kapacity testování až na 30.000 testů za den. Navrhují také na základě příkladů ze světa zavést systém barevného rozlišení zón podle jejich rizikovosti. Posílit je třeba také zásobování ochrannými prostředky. Jejich nedostatek a rozdílné ceny v pozdějších nákupech během března a dubna chtějí Piráti podobně jako další opoziční strany podrobit vyšetřování zvláštní sněmovní komise.

Za jednu z největších chyb vlády Piráti označili chaotické informování veřejnosti během vyhlašování řady omezení. Předejít by tomu měla přehledná tabulka s kroky, které je třeba udělat při různých stupních šíření nákazy.

Na schůzi budou Piráti požadovat také zveřejnění vědeckých dat tak, aby se do analýz mohl zapojit větší okruh epidemiologů.

Z hlediska pomoci vláda podle Pirátů chybovala, když ošetřovné na děti, které zůstaly po zavření škol doma, nedostali lidé pracující na dohodu. Platit podle nich má, že nárok bude mít každý, kdo přispívá do zdravotního pojištění. V ekonomické sféře chyběla podle strany orientace na pomoc domácím firmám.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Česká pirátská strana Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 55 minutami

před 55 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

Nemáte děti? Na důchody zaplatíte víc, navrhují lidovci. Piráti jsou proti

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy