Piráti chtějí po vládě efektivnější opatření proti epidemii

Piráti budou podle předsedy svých poslanců Jakuba Michálka ochotni podpořit prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii koronaviru, pokud vláda bude chtít zefektivnit přijatá opatření včetně testování nebo podpory ekonomiky. Michálek to dnes řekl ve Sněmovně k žádosti vlády, která chce nouzový stav prodloužit o měsíc do 21. února.

"Pokud uvidíme, že vláda projeví dobrou vůli a začne řešit klíčové otázky, které jsou potřebné pro zvládnutí epidemie, z nichž některé se neposunuly ani o centimetr, tak podpoříme prodloužení nouzového stavu," uvedl Michálek.

Sněmovna by podle Michálka měla vyzvat k tomu, aby vláda motivovala zaměstnance s koronavirem k dodržování desetidenní karantény například zvýšením nemocenské na 80 procent mzdy. Měla by také vybídnout vládu k cíleným opatřením proti epidemii a zveřejňování dat o očkování proti koronaviru.

Česko je podle předsedy pirátských poslanců v počtu nakažených "tmavým flekem na mapě Evropy" a hůř či srovnatelně jsou na tom jen Británie a Portugalsko. V ČR je 700 případů nakažených na 100.000 obyvatel, zatímco na Slovensku je to 350 a v dalších okolních zemích ještě méně. Počet mrtvých s koronovirem činí v Česku 15 na 100.000 obyvatel, což je třikrát víc než Rakousku, dvakrát víc než v Polsku, uvedl Michálek.

Vláda by podle Pirátů měla přistoupit ke slevě na dani pro firmy na opatření proti šíření koronaviru včetně denního nebo každotýdenního testování. Přehodnotit je podle Michálka třeba plošná opatření včetně zákazu vycházení. "Všechna tahle přísná opatření vedou k tomu, že se snižuje míra jejich dodržování a míra toho, že je lidé berou vážně," řekl. Ocenil příslib zveřejňování dat o očkování, které by předešlo dohadům, proč některé kraje dostaly méně vakcín než jiné.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Česká pirátská strana Jakub Michálek (Pirátská strana) Poslanecká sněmovna Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Španělsko se řítí do politické nejistoty. Pedro Sánchez zvažuje kvůli manželce rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy