Piráti jsou ochotni jednat o rozpočtu, mají několik požadavků

Opoziční Pirátská strana je ochotná jednat o podpoře změn státního rozpočtu na letošní rok mimo jiné kvůli tomu, aby nebyla vláda zcela odkázaná na KSČM. Chce také zabránit uvržení republiky do chaosu. Novinářům to před dnešním jednání Sněmovny řekl místopředseda rozpočtového výboru Sněmovny Mikuláš Ferjenčík (Piráti). Pro podporu navýšení schodku na 500 miliard korun mají Piráti několik požadavků, například garanci náhrady výpadků rozpočtů obcí, růstu platů učitelů či prosazení novely exekučního řádu.

Ferjenčík řekl, že strana má předběžně domluvené jednání s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO). "My jsme na to jednání připraveni," uvedl. Kritizoval původní záměr vlády, aby v její rozpočtové rezervě bylo až 137 miliard korun. Od té doby ale podle něj kabinet přišel s ústupky. "Vypadá to, že vláda je připravena k nějaké racionalizaci, aby velká část těch prostředků byla vázána na konkrétní účely," řekl.

Jednání by podle něj usnadnilo, kdyby vláda byla ochotná snížit plánovaný schodek. "Podařilo se vyjednat, že se rozpočtová rezerva snižuje na 37 miliard. Z důvodu tohoto vstřícného kroku jsme vstoupili do jednání, aby vláda nebyla zcela závislá na KSČM," uvedl Ferjenčík.

Piráti chtějí prosadit, aby všechny obce dostaly náhradu za výpadek, který v jejich rozpočtech způsobilo vyplácení kompenzačního bonusu pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). "Také chceme zajistit, aby lidé, kteří zatím nedostali vládní pomoc, přestože byli krizí zasaženi, nějakou kompenzaci dostali," uvedl. Jedná se podle něj o lidi zaměstnané na pracovní dohody a lidi, kteří mají dohodu a zároveň jsou i OSVČ.

Další podmínkou je posun v oblasti novely exekučního řádu či garance dlouhodobé valorizace platů učitelů. Podle Pirátů by se také měla upravit rozpočtová pravidla tak, aby nad vládní rozpočtovou rezervou měl kontrolu sněmovní rozpočtový výbor. "Situace je bezprecedentní, nechceme uvrhnout zemi do chaosu, proto jsme ochotní o rozpočtu vyjednávat," dodal Ferjenčík.

Související

Více souvisejících

státní rozpočet Česká pirátská strana Mikuláš Ferjenčík (Pirátská strana) Alena Schillerová osvč Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 56 minutami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy