Politici připomínají vznik státu položením věnců na Vítkově

Představitelé státu připomínají vznik samostatného státu položením věnců u hrobu Neznámého vojína na pražském Vítkově. Tradiční pietní akt byl kvůli špatné epidemické situaci zrušen, politici ale na památné místo přijíždějí individuálně.

K národnímu památníku jako první dorazil prezident Miloš Zeman, s asi pětiminutovým odstupem následoval předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Podle informací ČTK chtějí podobným způsobem státní svátek uctít i další zástupci státu či spolků.

Česká republika si dnes připomíná výročí 102 let od chvíle, kdy bylo na sklonku první světové války vyhlášeno samostatné Československo. Státní svátek 28. října tradičně doprovází řada pietních a slavnostních akcí, letos byla ale většina z nich zrušena kvůli epidemii nového koronaviru.

Jednou z hlavních připomínek událostí z 28. října 1918 je každoročně pieta na Vítkově, letos ji ministerstvo obrany odvolalo. Politici přesto k národnímu památníku přijíždějí individuálně, a to s časovými rozestupy, aby se na nádvoří památníku nepotkali. Pieta se koná bez vojenských poct, chybí čestná jednotka, nosiči věnců, vojenská hudba nebo historické prapory. Místo hlídají policisté.

Kvůli složité epidemické situaci nebyl čas příjezdu politiků předem zveřejněn, na Vítkově proto nejsou ani diváci. Zeman dorazil po 10:30 jako první, pět minut po něm následoval Vystrčil. Prezident má po operaci srpnové zlomeniny ruky nadále ortézu, při ceremoniálu využil oporu u člena ochranky.

Vyvrcholením oslav státního svátku byl tradičně slavnostní večer na Pražském hradě, při kterém prezident udílí státní vyznamenání. I když Zeman chtěl původně ceremoniál i přes špatnou situaci kolem epidemie zachovat, rozhodl se nakonec na doporučení zástupců vlády svůj úmysl změnit. Vyznamenání vybraným osobnostem dnes udělí, převezmou ho ale až za rok. Prezident avizoval, že posmrtně ocení například zpěváka Karla Gotta či herce Karla Fialu, mezi vyznamenanými bude i končící ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Neuskuteční se ani projev prezidenta, který slavnostní akt ve Vladislavském sále na Pražském hradě doprovází. Zeman k národu promluví v předtočeném proslovu, který budou televize vysílat od 20:05.

Související

Více souvisejících

28. října - výročí vzniku samostatného československého státu oslavy konce války Vítkov

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 20 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Danko odstoupil ze slovenské prezidentské volby. Podpořil jednoho z kandidátů

Předseda Slovenské národní strany Andrej Danko se v pondělí oficiálně vzdal kandidatury na prezidenta. Vysvětlil to vývojem preferencí a snahou netříštit národně-konzervativní síly. Ve volbách podpořil exministra spravedlnosti Štefana Harabina.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy