Poslanci a senátoři půl roku bez platu, navrhuje Klaus mladší

Poslanci a senátoři by měli zůstat půl roku bez platu. Navrhl to v novele nezařazený poslanec Václav Klaus mladší (Trikolóra). Zákonodárci by tím podle něho vyjádřili solidaritu s lidmi, kterým kvůli koronavirové krizi klesly příjmy a na něž dopadne očekávaná ekonomická krize. Jiní poslanci se k předloze staví rezervovaně, zmiňují i populismus. Není navíc jisté, zda zákonodárci novelu do konce volebního období vůbec projednají.

Zákonodárci by podle návrhu neměli dostávat plat za druhé letošní pololetí, náhrady by pobírali dál. "V krizi, která nás čeká, by měli jít poslanci příkladem," napsal Klaus v důvodové zprávě. Na místě je podle něho i zrušení Senátu a dalších "zbytečných částí státu". Činnost zákonodárců by se podle Klause měla změnit tak, že by se scházeli jednou za měsíc a jinak by se věnovali svému původnímu povolání.

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan míní, že je namístě mluvit o solidaritě poslanců a senátorů a rozhodnout o úpravě platů podle negativního vývoje ekonomiky. "Ale nepobírání platů půl roku je absolutně populistický výkřik. Poslanectví je mou jedinou prací, nemám pašalíky v žádných správních či dozorčích radách, nemám jiné zaměstnání, nejsem sběrač funkcí," řekl ČTK.

"Nečekali jsme na návrh Václava Klause a začali jsme pomáhat ihned po vypuknutí pandemie, protože podle nás v podobných situacích platí více než kdy jindy, že kdo rychle dává, dvakrát dává," komentoval předlohu šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek. "Chceme i nadále pokračovat v pomoci lidem a institucím, kde si sami rozhodujeme, kam naše pomoc včetně peněz směřují," dodal.

Předseda SPD Tomio Okamura poukázal na to, že hnutí už dřív navrhovalo zamrazení platů politiků do příštího roku, poslanci ostatních stran návrh zamítli. "Budeme to nadále prosazovat," řekl.

Klausovu předlohu nejprve posoudí vláda, má na to měsíc. Vzhledem k tomu, že předkladatel Sněmovně nenavrhl její zrychlené schvalování už v prvním čtení, je prakticky jasné, že do července účinná nebude, byť by ji Parlament přijal. Vzhledem k množství návrhů zákonů a novel, které ve Sněmovně nyní jsou, je spíše možné, že se zákonodárci k předloze vůbec nedostanou a s koncem volebního období takzvaně spadne pod stůl.

Základní měsíční plat poslance a senátora letos činí 90.800 korun hrubého. Například předsedové obou parlamentních komor si přijdou měsíčně na 243.800 korun a šéfové parlamentních výborů, komisí a delegací na 127.800 korun.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Senát ČR Václav Klaus ml.

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy