Poslanci ANO požádali o schůzi Sněmovny k zákonům reagujícím na ceny energií

Poslanci hnutí ANO požádali dnes o svolání mimořádné schůze Sněmovny mimo jiné k předloze o možnosti stanovení nulové sazby daně z přidané hodnoty (DPH) u elektřiny a plynu. Informaci České televize potvrdila ČTK předsedkyně frakce ANO a dosluhující ministryně financí Alena Schillerová.

V návrhu programu jsou tři návrhy končící vlády ANO a ČSSD, které reagují na vysoké ceny energií na světových trzích. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) by měla svolat schůzi podle jednacího řádu na příští týden.

"Mohu potvrdit, že jsme dnes odevzdali podpisy nutné ke svolání mimořádné schůze. Chceme projednat tří zákony, které mají řešit rostoucí ceny energií a nová koalice je z nepochopitelných důvodů vyřadila z programu řádné schůze," uvedla Schillerová.

Na řádné schůzi se Sněmovna sejde v úterý 14. prosince. Návrh jejího programu projednal organizační výbor minulý týden a není v něm žádný ze zákonů, kterými by se už dolní komora mohla zabývat. Sněmovní většina ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN chce podle informací ČTK počkat se zákony na nový kabinet těchto stran již jmenovaného premiéra Petra Fialy (ODS).

Navrhované zavedení nulové DPH na elektřinu a plyn pro celý příští rok označil místopředseda ODS a pravděpodobný nový ministr dopravy Martin Kupka už dříve za nešťastný krok. Vyslovil se pro adresnější pomoc. Elektřina a plyn standardně podléhají sazbě 21 procent. Kabinet schválil nulovou sazbu na letošní listopad a prosinec. Dočasné prominutí daně dovoluje ustanovení v daňovém řádu, které umožňuje ministryni financí hromadně prominout odvod daně při mimořádných, zejména živelních událostech. Osvobození od DPH u energií by mělo připravit veřejné finance měsíčně o 2,08 miliardy korun. V případě samotného státního rozpočtu jde o 1,3 miliardy korun.

V návrhu programu schůze je také novela o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, jež předpokládá převedení části peněz z výnosů z prodejů povolenek do státního rozpočtu. Celkově má jít zhruba o 17 miliard korun, které mají jít následně podle představ kabinetu na zmírnění sociálních dopadů vysokých cen energií. Za obdobným účelem chtějí poslanci ANO projednat ve Sněmovně také novelu o podporovaných zdrojích energie. Jejím cílem je umožnit, aby byla domácnostem kompenzována část regulované ceny elektřiny.

Pod žádost o svolání mimořádné schůze musejí být podpisy nejméně 40 poslanců, hnutí ANO jich má 72. Schůze se nakonec ale nemusí uskutečnit, když Sněmovna neschválí návrh jejího programu.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Hnutí ANO

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 46 minutami

před 46 minutami

před 48 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

Nemáte děti? Na důchody zaplatíte víc, navrhují lidovci. Piráti jsou proti

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy