Poslanci pěti stran navrhují zákaz posílat děti pod čtyři roky do ústavů

Poslankyně a poslanci z pěti stran z opozice i koalice navrhují uzákonit zákaz posílat děti, kterým ještě nebyly čtyři roky, do ústavů. Nejpozději by se mohly do ústavní péče dostat do konce roku 2023. Menší rodinná zařízení by fungovala dál jen pro děti s vážným postižením či sourozence, pokud by pro ně nebylo možné najít pěstouny. Na tiskové konferenci k představení návrhu to dnes řekli jeho autoři. Ustanovení mají doplnit novelu o ochraně dětí, o níž by Sněmovna mohla hlasovat tento týden.

Česko dlouhodobě sklízí kritiku domácích organizací i mezinárodních institucí za vysoký počet dětí v ústavech. Podle Asociace Dítě a rodina je ČR jednou z posledních zemí Evropy, kde je možné malé děti do zařízení posílat. Podle devět let staré vládní strategie se neměly děti do tří let do ústavů umisťovat od roku 2014, děti do sedmi let pak od roku 2016. Vlády od té doby ale změnu zákona neschválily a neprosadily. Upřednostnění rodinné péče před ústavem doporučoval opakovaně i vládní výbor pro práva dítěte.

Podle návrhu poslankyň a poslanců Pirátů, ANO, STAN, TOP 09 a lidovců by se v ČR mohly dávat do ústavů děti pod dva roky nejdéle do konce příštího roku, děti pod čtyři roky pak nejvýš do konce roku 2023. Zařízení by dál fungovala jen pro děti s handicapem či skupiny sourozenců. "Chceme zdůraznit právo nejmenších dětí na zdravý vývoj," řekla poslankyně Pirátů Olga Richterová.

Autoři poukazují na to, že řada dětí končí v ústavech ze sociálních důvodů. Zmiňují také to, že i přes veškerou snahu ústavního personálu chlapci a děvčata nedostávají takovou péči jako v rodině a chybí jim vazby s blízkými. Připomínají, že řada krajů takzvané kojenecké ústavy ruší a podporuje pěstounskou péči a v domovech dětí ubývá. Vhodnější je podpora rodin a služby pro ně, míní zákonodárci. Pobyt v rodině je pro stát také levnější než v zařízeních.

Podle Asociace Dítě a rodina zakázalo Slovensko posílat do ústavů děti do šesti let, Polsko do deseti let a Británie do 12 let. Podle poslankyně Věry Kovářové (STAN) by po prosazení změny české děti "na ulici" nekončily. "Neděje se to v ostatních zemích EU, neděje se to v krajích, nebude se to dít ani po přijetí pozměňovacího návrhu," řekla Kovářová.

Zástupci organizací na pomoc dětem žádají změnu péče o malé děti léta. "Z praxe mohu potvrdit, že pokud budeme důsledně podporovat ohrožené rodiny, většina dětí z nich nemusí odcházet," řekla novinářům výkonná ředitelka organizace SOS dětské vesničky Jindra Šalátová. Podle klinického psychologa Radka Ptáčka existují už stovky výzkumů o škodlivosti ústavní péče pro vývoj dítěte. Experti doporučují zajistit dostatek pěstounů. Navrhují zvýšení pěstounských odměn i jejich valorizaci. Navrhují to i poslanci.

Novelu o ochraně dětí projednával minulý týden sněmovní sociální výbor. Návrhy na omezení ústavní péče nedoporučil. Ve stranách není na změně shoda. Proti úpravě se postavila i ministerstva školství a zdravotnictví, pro naopak byl resort práce.

Související

Více souvisejících

děti Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 3 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno včera

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko poslalo balistické rakety na Charkov. Samo přiznalo požár v další rafinérii

Během noci na pátek se město Charkov na severovýchodě Ukrajiny opět stalo cílem útoku ruské armády, tentokrát s nasazením pravděpodobně balistických střel. Informovala o tom britská stanice BBC s odvoláním na ukrajinské úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy