Poslanec Vrána (ANO) se vzdá mandátu, kandiduje do Senátu

Poslanec Petr Vrána z hnutí ANO se rozhodl vzdát se koncem července mandátu poslance. Důvodem je jeho kandidatura do Senátu, kterou dnes novinářům oznámil v Přerově. Poslanec je i neuvolněným přerovským radním a neuvolněným náměstkem hejtmana. Hnutí ANO dnes zároveň oznámilo, že v olomouckém obvodu nominovalo na senátora náměstka hejtmana Jana Zahradníčka.

"K 31. červenci 2020 se vzdávám mandátu poslance parlamentu. I přesto, že jsem mohl počkat až na výsledky voleb a složit mandát poslance až v případě úspěchu volby do Senátu, činím tak už nyní. Považuj za fér se vzdát v momentě, kdy chci kandidovat do Senátu a chci soustředit svou práci právě na kandidaturu," uvedl Vrána. Podotkl, že Přerov o poslance nepřijde, na jeho místě jej vystřídá komunální politička Irena Blažková.

Vrána je přesvědčen, že bude jako senátor regionu prospěšnější.

"Senát se často stává místem, kde jsou z principu odmítány pracně vytvářené návrhy zákonů a to jen proto, že jsou z dílny vládnoucí koalice. Výčet zákonů, které Senát vrátil zpět, je opravdu obsáhlý a široký," uvedl. "Nechci, aby Senát v budoucnu účelově zdržoval nebo vracel takové důležité návrhy, jako je zákon o urychlení dopravní infrastruktury nebo novela zákona o podpoře sportu," dodal. Jako senátor se chce zaměřit na dopravu, která Přerov tíží nejvíce.

Vrána v roce 2012 vystoupil z ODS, později vstoupil do hnutí ANO. Z pozice lídra přivedl v přerovských komunálních volbách v roce 2014 vítězné hnutí do vedoucích funkcí na radnici. Tehdy však post primátora přepustil Společně pro Přerov a pozice náměstků svým kolegům; sám se stal radním. Funkci obhájil při dalších komunálních volbách, tehdy už i jako poslanec, kterým se stal v roce 2017. V prosinci 2018 se stal neuvolněným náměstkem olomouckého hejtmana, vystřídal prostějovského primátora Františka Juru (ANO), který rezignoval kvůli kumulaci funkcí. Před vstupem do vysoké politiky pracoval jako obchodní manažer v přerovské chemičce Precheza, která patří do holdingu Agrofert.

V přerovském obvodu mu bude konkurovat dosavadní lidovecká senátorka Jitka Seitlová. ODS v tomto obvodu nominovala lékaře a zastupitele Tomáše Kocourka, za ČSSD bude o funkci usilovat bývalý přerovský primátor a senátor Jiří Lajtoch. V přerovském obvodu ohlásili kandidáta také Piráti, nasadili manažera kultury Městského domu v Přerově Pavla Ondrůje. Komunisté zvolili za svého kandidáta Miroslava Raindla, který se pokoušel uspět již v roce 2014.

Související

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Více souvisejících

Hnutí ANO Poslanecká sněmovna Senátní volby Přerov Olomoucký kraj

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 20 minutami

před 20 minutami

před 21 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy