Povinné testy by podle Havlíčka měly platit i pro malé firmy a úřady

Povinné testování zaměstnanců by mělo brzy platit i pro malé podniky do 50 pracovníků a malé úřady. Povinnost by mohla začít od přespříštího týdne, klíčové bude fungování testování v následujících dnech. V dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Testování až 4,3 milionu pracovníků bude podle něj povinné minimálně do konce května, pravděpodobněji však až do letních prázdnin.

Povinné testování alespoň jednou týdně musely tento týden zahájit firmy. Velké nad 250 zaměstnanců měly s testováním začít ve středu, dokončit ho musejí do 12. března. Od pátku měly s testováním začít i střední podniky, které mají od 50 do 249 pracovníků. Od 10. března pak začne povinné testování i pro veřejný sektor, a to pro úřady s 50 a více pracovníky. V současnosti podle ministra je povinné testování přibližně pro tři miliony pracovníků.

"Naší ambicí je, aby se všichni zaměstnanci v České republice testovali na týdenní bázi. Příští týden bude zatěžkávací zkouškou. Pokud vše půjde dobře, jsme připraveni to udělat i pro firmy do 50 zaměstnanců a malé úřady," uvedl Havlíček. Začít by se mohlo ve druhé polovině března, klíčové bude fungování testů v rámci současného systému během nadcházejícího týdne.

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy jsou velkým problémem ceny testů, které v posledních dnech stoupají. Stát na ně nyní přispívá 60 korunami za test, což je podle Prouzy asi 40 procent současné ceny. Prouza k tomu řekl, že pokud ceny testů budou dál růst, bude chtít po vládě řešit navýšení příspěvku firmám. Podle Havlíčka však budou ceny testů s jejich přibývajícím množstvím postupně klesat. Připomněl, že v příštím týdnu by do Česka mělo přijít dalších 15 milionů testů a jejich počet by měl dál stoupat.

Havlíček v diskusi také slíbil, že vláda bude v příštích dnech a týdnech vyhlašovat přijatá opatření s předstihem alespoň 24 hodin před jejich platností. Připustil, že vláda v této souvislosti udělala v minulých dnech chyby.

Jedním z dalších témat bylo také případné rozvolňování protikoronavirových opatření. Prouza zpochybnil, že by mohlo nastat už po 21. březnu, do kterého vláda současná omezení nastavila. Nejbližší možný termín k rozvolnění některých pravidel podle něj nastane až v dubnu. Jeho svaz k tomu chce vládě předložit návrh na postupné rozvolňování ve dvoutýdenních cyklech. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula v této souvislosti zopakoval návrh na přerušení práce v týdnu po Velikonocích. Podle Havlíčka to však není řešení.

Povinné testování se netýká lidí pracujících z domova a těch, kteří v posledních třech měsících prodělali nemoc covid-19. Nemusejí se mu podrobit ani lidé, kteří mají potvrzení o očkování nebo v posledních pěti dnech absolvovali PCR nebo antigenní test a mají o tom doklad.

Související

Karel Havlíček

Sněmovna ukončila jednání o důchodech. Změny v penzích jsou těsně před schválením

Poslanci v úterý dopoledne započali jednání o konsolidačním balíčku. Program schůze schválili teprve po čtyřech hodinách proslovů opozičních politiků hnutí ANO a SPD. Trvalo dvanáct hodin, teprve zítra odpoledne se ale poslanci dostanou k výše zmíněnému konsolidačnímu balíčku. Dnes Sněmovna jednala o zpomalení řádných valorizací penzí a zpřísnění pravidel předčasných důchodů. Tyto se nyní budou schvalovat. 
Jan Skopeček (ODS)

Úspory v letošním rozpočtu musí být vyšší než 20 miliard korun, míní Skopeček

Úspory v rozpočtu na letošní rok budou muset být vyšší než 20 miliard korun. V diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové to řekl místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS). Zopakoval, že pokud by žádné úspory nepřišly, činil by deficit na konci roku 400 miliard Kč. Plnění rozpočtu se podle něj ve druhém pololetí bude vyvíjet lépe než v prvním. Schválený rozpočet počítá za celý rok se schodkem 295 miliard korun.

Více souvisejících

Karel Havlíček firmy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy