Přeběhlík od ANO. Exnáměstek hejtmana Vysočiny Josef Pavlík změnil partaj

Krajský zastupitel Josef Pavlík, který byl v roce 2016 v krajských volbách jedničkou kandidátní listiny hnutí ANO, vstoupil do klubu KSČM, uvedla za krajský klub komunistů Helena Vrzalová. Pavlík dnes ČTK řekl, že v příštích volbách kandidovat nehodlá. Před čtyřmi lety se stal náměstkem hejtmana, ale byl odvolaný kvůli členství v někdejších Lidových milicích a zatajení členství v KSČ.

Podle Vrzalové Pavlíka s KSČM spojují politické názory především v sociálních věcech, podporuje návrh na zrušení lustračního zákona, který je v dnešní době přežitkem, a oceňuje podmínky, kterými KSČM podmínila umožnění vzniku vlády a na jejichž plnění trvá.

"I na vládní úrovní kooperuje hnutí ANO s KSČM a ČSSD, to byl také jeden z důvodů. Já jsem se úplně politicky nepřeorientoval, politické hodnoty uznávám v podstatě stejné, čili to byl také jeden z důvodů, proč jsme se tak rozhodl," řekl Pavlík. Ocenil, že KSČM proti jeho odvolání z funkce náměstka nehlasovala.

Dvaašedesátiletý Pavlík zatím neuvažuje o tom, že by se politice věnovala po vypršení mandátu krajského zastupitele. Odůvodnil to i zhoršeným zdravotním stavem. "Zkušenost, co jsem s politikou měl, mi stačila," řekl.

Na Pavlíkovo členství v Lidových milicích upozornil v roce 2016 server obcasnik.eu. Pavlík ho za to neúspěšně žaloval. Občanští demokraté i opoziční lidovci opakované žádali jeho odvolání. Nakonec se tak stalo na návrh hnutí ANO 6. února 2018.

Krajskou koalici na Vysočině tvoří sociální demokraté, hnutí ANO, ODS a Starostové pro Vysočinu. Ve volbách vítězná ČSSD má v radě kraje pět mandátů, hnutí ANO obsadilo dva. Odvolaného Pavlíka nahradil Martin Kukla. Dvojblok ODS a koalice Starostové pro Vysočinu mají v radě po jednom mandátu.

Současnou vládu České republiky tvoří zástupci hnutí ANO a sociálních demokratů. Ve Sněmovně získala důvěru v červenci 2018 díky podpoře komunistů.

Související

Více souvisejících

Josef Pavlík (ANO) Hnutí ANO KSČM Kraj Vysočina

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy