Prezident Zeman má být ve čtvrtek propuštěn z nemocnice

Prezident Miloš Zeman by měl být ve čtvrtek dopoledne propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). S odvoláním na dva zdroje to dnes uvedl server Seznam Zprávy. Propuštění je podle něj plánováno na čtvrteční dopoledne, záležet bude na aktuálním zdravotním stavu Zemana. Prezident z nemocnice zamíří na zámek do Lán.

O čtvrtečním propuštění hovořil v rádiu Impuls i premiér Andrej Babiš (ANO). V Lánech by měl Zeman v pátek jmenovat Petra Fialu (ODS) předsedou vlády.

O možném čtvrtečním propuštění Zemana z nemocnice hovoří i informace ČTK. Na čtvrteční odpoledne Pražský hrad svolal tiskovou konferenci, na které vystoupí kancléř Vratislav Mynář. Podrobnosti Kancelář prezidenta republiky nezveřejnila, dá se ale očekávat, že se její vedoucí vyjádří právě k otázce hospitalizace Zemana nebo k okolnostem jmenování nové vlády. Mluvčí ÚVN Jitka Zinke ČTK sdělila, že termín ukončení hospitalizace potvrdit nemůže.

Zeman byl do ÚVN převezen 10. října s potížemi způsobenými nespecifikovaným onemocněním. Chirurg Pavel Pafko, který je členem prezidentova lékařského konzilia, dříve serveru iROZHLAS.cz řekl, že Zeman má chronické jaterní onemocnění, naznačil, že jde o cirhózu. Původně byl prezident hospitalizován na oddělení intenzivní péče, později byl přemístěn na rehabilitační oddělení. Nyní se zotavuje na lůžku dlouhodobé péče.

Fiala se setkal se Zemanem v nemocnici 17. listopadu. Prezident mu sdělil, že ho na zámku v Lánech jmenuje předsedou vlády. V televizi Nova Zeman ve stejný den oznámil, že očekává propuštění z nemocnice v nejbližších dnech. Šéf jeho lékařského konzilia Tomáš Zima ale následně řekl České televizi, že by měl prezident zůstat ještě v péči ÚVN, aby nabral síly. Rozhodnutí ale podle něj je na Zemanovi.

Podle Zimy by měl být pokoj Zemana v Lánech vybaven podobně jako v nemocnici. "Ošetřovatelskou péči, tedy rehabilitaci a dostatečnou výživu, musí obstarat kvalifikovaný personál," citoval ho server Deník.cz. U prezidenta by nemusel být po celý čas lékař, nezbytné by ale byly pravidelné kontroly. Kvůli nepřetržité péči by podle Zimy bylo potřeba zajistit pět až sedm zdravotníků. "Zaměstnanci zámku Lány či Pražského hradu to mohou saturovat zhruba z 30 procent," řekl.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Ústřední vojenská nemocnice Praha

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 34 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Munice a rakety za miliardy. USA chystají další masivní balík pomoci Ukrajině

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy