Přímou volbu prezidenta podporuje 69 procent Čechů, ukazuje průzkum

Česká veřejnost dlouhodobě považuje přímou volbu prezidenta za nejvhodnější způsob výběru hlavy státu, podle aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) ji podporuje 69 procent dotázaných. Průzkum dál ukázal, že 11 procent občanů by se rádo vrátilo k parlamentní volbě, 14 procent dává přednost hlasování širšího shromáždění volitelů. Češi budou potřetí přímo volit prezidenta začátkem roku 2023, kdy Miloši Zemanovi vyprší druhý pětiletý mandát a znovu kandidovat nemůže.

"Přímá volba prezidenta je českou veřejností dlouhodobě vnímána jako nejvhodnější způsob výběru prezidenta. V porovnání s minulým šetřením z března 2018 nedošlo v aktuálním šetření ke statisticky významným změnám, nicméně od roku 2017 postupně klesá podíl zastánců přímé volby ve prospěch volby širším shromážděním volitelů," uvedli autoři průzkumu CVVM.

Přímá volba prezidenta má podporu v celé společnosti, mezi její zastánce častěji patří respondenti, kteří důvěřují prezidentovi, dotázaní s nižším vzděláním a lidé, které by ve volbách volili KSČM, ANO nebo SPD. Naopak menší podporu přímé volbě vyjadřují lidé, kteří by zúžili pravomoci prezidenta. Pro parlamentní volbu prezidenta se častěji vyjadřují dotázaní s vysokoškolským vzděláním, respondenti řadící se k pravici či pravému středu, ti, kteří nedůvěřují prezidentovi, a také potenciální voliči TOP 09, ODS a KDU-ČSL.

Pro 43 procent procent lidí není podstatné, zda se kandidát na prezidenta angažuje či dříve angažoval v politice, nebo dosud stál mimo politické dění. Více než čtvrtina označila za nejvhodnějšího adepta politika, který není členem žádné strany. Desetina dotázaných by vybrala osobu mimo politiku a devět procent oslovených člena politické strany. Jen pět procent respondentů považuje za nejvhodnějšího kandidáta předsedu politické strany.

Více než dvě pětiny občanů se shodují na tom, že by se prezident měl věnovat řešení i konkrétních otázek, nicméně jen ve výjimečných případech. Necelé tři pětiny (57 procent) dotázaných zastávají názor, že prezident má zasahovat do činnosti vlády, ale v omezené míře. Podle 64 procent lidí by prezident měl jmenovat všechny ministry vlády na základě doporučení budoucího premiéra.

"Česká veřejnost se dlouhodobě shoduje, že se prezident ČR má v zahraniční politice angažovat v souladu se směrem udávaným vládou a ministerstvem zahraničí. V aktuálním šetření zastává tento názor 60 procent dotázaných," uvedli analytici CVVM.

Související

Vláda ČR

Vláda chce nová pravidla pro nominace prezidentských kandidátů. Řešila i Dukovany

Poslanci a senátoři už nebudou moci před volbami prezidenta republiky podpořit kandidaturu více než jednoho prezidentského kandidáta. Návrh na změnu zákona o volbě prezidenta republiky projednala vláda na středeční schůzi. Zabývala se také nezbytnými přípravami dopravní infrastruktury potřebnými k zahájení a následnému průběhu výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech.

Více souvisejících

prezident čr průzkumy Česká republika Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

Putin se podivuje nad reakcemi na jaderné cvičení. Není to nic neobvyklého, jen výcvik, tvrdí

Ruský prezident Vladimir Putin dnes uvedl, že plánované vojenské cvičení, které zahrnuje nácvik použití taktických jaderných zbraní, není ničím neobvyklým. Informuje o tom agentura TASR.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy