Rakušan považuje za reálné získat 3000 obecních zastupitelů

Předseda STAN, vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan považuje za reálný, i když maximalistický vytyčený cíl získat 3000 obecních zastupitelů. V Praze by považoval za úspěch, kdyby hnutí na magistrátu mohlo vytvořit svůj vlastní zastupitelský klub. Rakušan to dnes řekl novinářům po příchodu do volebního štábu STAN.

Hnutí podle něj zatím nijak neztrácí podporu. Obhajobu pěti křesel v senátních volbách označil za náročnou, bez ohledu na výsledek ale poukázal na to, že klub Starostů zůstane stále velký.

Rakušan upozornil, že zatím bylo sečteno jen malé procento hlasů. Podle dosavadních výsledků komunálních voleb to podle něj ale vypadá, že STAN žádným výrazným způsobem neztrácí pozice. "Ukazuje se, že v menších obcích máme úspěch. Tam ty pozice jsme schopni znovu naplňovat, takže počet zastupitelů si myslím, že v součtu malý nebude. Chci doufat, že STAN se počtu 3000 aspoň přiblíží," řekl.

Jak uvedl již dříve, v senátních volbách by STAN chtěl obhájit počet senátorů, které má v klubu Starostů. "Bude to určitě velmi náročné, protože když se na to podíváme, tak mnoho obvodů je skutečně plné velmi silných osobností napříč politickým spektrem," řekl. Připomněl zároveň, že klub Starostů má v Senátu nyní 24 členů, takže bude bez ohledu na výsledek dál patřit k nejsilnějším.

V Praze hnutí STAN poprvé kandiduje samo. Po kauze pražského dopravního podniku, ve které je obžalovaný bývalý primátorův náměstek za STAN Petr Hlubuček, se podle něj povedlo hnutí udělat změny tak, aby oslovilo voliče. „My jsme dali Petru Hlaváčkovi, který statečně zůstal lídrem kandidátky, možnost, aby si vymodeloval kandidátku podle svých představ. V první desítce není nikdo, kdo by byl s něčím nekalým spojován,“ řekl.

Ze stran kandidujících samostatně vedla v obecních volbách i po sečtení hlasů z třetiny okrsků KDU-ČSL před STAN. Následovaly ODS, ČSSD a KSČM. Nejvíce zastupitelských křesel tradičně držela nejrůznější místní sdružení nezávislých kandidátů. Průběžná účast činila zhruba 49,5 procenta.

Související

Bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

STAN měl nevolební sněm. V krajských volbách nasadí Vondráka

Starostové a nezávislí představili na sobotním republikovém sněmu v Olomouci lídry do krajských voleb, které se uskuteční letos na podzim. Jednotliví kandidáti zároveň odprezentovali priority, se kterými do těchto voleb půjdou. Součástí programu byla i reflexe dosavadního působení Starostů ve vládním angažmá nebo cíle do evropských voleb. 
Michaela Šebelová (použito s jejím svolením) Rozhovor

Boj za rovná práva pro stejnopohlavní páry pro mne nekončí, říká poslankyně Šebelová

Sněmovna schválila novelu občanského zákoníku, která umožní párům stejného pohlaví vstupovat do partnerství s podobnými právy jako mají manželé a manželky. Tato novela upravuje práva registrovaných partnerů, kteří v současné době nemají například společné jmění a po ztrátě partnera nemají nárok na vdovský důchod, nevyrovnává ale to nejdůležitější – totiž možnost adopce dětí. Jak vnímá výslednou podobu novely zastánkyně manželství pro všechny poslankyně Michaela Šebelová (STAN)? A jak se vyrovnává s protiargumenty odpůrců?

Více souvisejících

Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan (STAN) Komunální volby

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

Ramzan Kadyrov je údajně nevyléčitelně nemocný. Jeho stav je prý beznadějný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy