Rozbroje mezi Piráty: Začalo jednání o odvolání Michálka z vedení strany

Piráti zahájili ve středu večer oficiální jednání o odvolání svého místopředsedy Jakuba Michálka kvůli údajně nevhodnému chování ke členům strany. Diskuse na pirátském internetovém fóru potrvá do konce října, hlasování se uskuteční od 1. do 4. listopadu. Michálek odmítá obvinění ze šikany.

Piráti budou v lednu volit nové vedení strany, Michálek se znovu kandidovat nechystá.

Michálkovo odvolání navrhla ředitelka personálního odboru Pirátů Jana Koláříková, podle níž se místopředseda strany chová arogantně k podřízeným a psychicky je šikanuje.

Michálkova reakce v médiích podle ní ukázala, že místopředseda neukázal žádnou sebereflexi, proto by neměl ve vedení strany pokračovat. Připustila, že celému vedení strany končí za dva měsíce mandát, podle ní je ale třeba záležitost přesto řešit, aby se podobný přístup u Pirátů už neobjevoval.

Michálek na fóru obvinění ze šikany odmítl. Zopakoval, že má na lidi vysoké nároky a je tvrdý, není ale bezohledný. "Myslím, že činy hovoří lépe než slova. Za mě mluví výsledky mé práce za posledních deset let, z toho dva roky jako předseda klubu a několik let jako místopředseda strany. Dotáhli jsme stranu do úspěšných voleb s deseti procenty. Od té doby máme výrazně vyšší podporu mezi voliči, cca 14 procent. Jsme druhá nejsilnější opoziční strana," napsal.

Michálek už jednou v minulosti čelil návrhu na odvolání z místopředsednické funkce, většina členů ale tehdy podnět odmítla. Nynější návrh se týká pouze jeho pozice v čele Pirátů, jeho působení jako šéfa poslaneckého klubu nikdo nezpochybnil.

Pokud bude Michálek odvolán, Piráti zahájí výběr jeho nástupce. Představitelé strany ale dali najevo, že vzhledem k brzké volbě nového vedení strany, která se uskuteční 11. ledna v Ostravě, by zřejmě zůstala Michálkova pozice v republikovém předsednictvu do té doby neobsazená.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Česká pirátská strana Jakub Michálek (Pirátská strana) Mikuláš Peksa (Piráti) Jana Koláříková (Piráti) Praha

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 28 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

Na poslední rozloučení s Josefem Lauferem dorazili Soukup či Troška

Rodinní příslušníci a přátele se ve čtvrtek před polednem rozloučili s populárním hercem a zpěvákem Josefem Lauferem, který zemřel o uplynulém víkendu. Bylo mu 84 let. Laufer strávil poslední čtyři roky života v kómatu na nemocničním lůžku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy