Šéfžalobce trvá na potrestání Langa za příspěvek o Zemanovi, podal dovolání

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podal dovolání v kauze bývalého radního Jesenice u Prahy Martina Langa (dříve ODS). Čelil obžalobě kvůli facebookovému příspěvku, ve kterém ostře napadal prezidenta Miloše Zemana i dalších politiky a volal po jejich brutálním potrestání.

Justice případ postoupila do přestupkového řízení. Podle žalobců však jednoznačně šlo o trestný čin. O dovolání, s jehož obsahem se ČTK seznámila, bude rozhodovat Nejvyšší soud.

Na sociální síti Lang loni na adresu Zemana mimo jiné napsal, že "je druhý Hitler a je nutné ho podřezat jako svini". Lang reagoval na to, že Zeman souhlasil se zdaněním náhrad vyplácených církvím. Poslance, kteří pro zdanění náhrad hlasovali, Lang označil za "proradná prasata", která je dovoleno zabíjet.

"Projev obviněného v daných souvislostech nelze vnímat pouze jako nesouhlasný politický projev, ale jako akt verbálního násilí, který je již za hranou vyjádření politického postoje nebo názoru," stojí v dovolání.

Státní zastupitelství Langa obžalovalo za podněcování k trestnému činu, hrozilo mu až dvouleté vězení nebo peněžitý trest. Bývalý radní se u soudu hájil tím, že své vyjádření myslel v nadsázce a nechtěl nikoho instruovat k fyzické likvidaci prezidenta.

Podle Pavla Zemana ale Langův příspěvek přesáhl přípustnou intenzitu kritiky. "Obviněný totiž ve svém příspěvku nevyjadřoval pouze své vnitřní preference, ale snížil se k dehonestujícímu a dehumanizujícímu hodnocení politického názoru jiných, pro který jim vyhrožoval smrtí," uvedl Pavel Zeman. Zdůraznil, že šlo o komunálního politika, který má vyšší míru odpovědnosti.

ODS kvůli výroku vyloučila Langa ze strany. Rezignoval také na funkci radního. Sněmovna schválila zdanění peněžitých náhrad, které církve dostávají od státu za majetek nevydaný v restitucích, loni 23. dubna. Novelu poslanců KSČM, jež zdanění zavádí, prezident Miloš Zeman podepsal 2. května. Proti zákonu se ale v říjnu postavil Ústavní soud, který konstatoval že dodatečné snížení finanční náhrady za křivdy způsobené komunistickým režimem míří proti principům demokratického právního státu.

Související

Miloš Zeman

Lang příspěvkem o Zemanovi nespáchal trestný čin, potvrdil soud

Bývalý jesenický radní Martin Lang (dříve ODS), který čelil obžalobě kvůli facebookovému příspěvku o prezidentovi Miloši Zemanovi, nespáchal trestný čin. Květnové rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 8 na konci července pravomocně potvrdil odvolací pražský městský soud. Vyplývá to ze soudní databáze. Soud v květnu rozhodl, že šlo maximálně o přestupek, případ proto předal úřadu Městské části Prahy 8.
Miloš Zeman

Zeman je druhý Hitler, napsal bývalý radní Lang. Podle soudu nešlo o trestný čin

Bývalý jesenický radní Martin Lang (dříve ODS), který čelil obžalobě kvůli facebookovému příspěvku o prezidentovi Miloši Zemanovi, nespáchal podle Obvodního soudu pro Prahu 8 trestný čin. Podle soudce šlo maximálně o přestupek, případ proto předal úřadu Městské části Prahy 8. Na sociální síti Lang na adresu Zemana mimo jiné napsal, že "je druhý Hitler a je nutné ho podřezat jako svini".

Více souvisejících

Martin Lang Miloš Zeman Pavel Zeman Nejvyšší státní zastupitelství prezident čr

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy