Senát rozhodne o platech ústavních činitelů a klouzavém mandátu

Senát rozhodne o návrhu zmrazit platy ústavních činitelů. Podle senátních výborů, které se předlohou zabývaly, by ji měl zamítnout. Stejně asi dopadne novela ústavy, jež se týká zavedení klouzavého mandátu pro poslance, kteří jsou členy vlády. Odmítnutí hrozí i sociální novele, podle níž by se měly zvýšit platby za stravu v sociálních ústavech.

Otázka případného převodu pravomocí prezidenta na premiéra a předsedu Sněmovny kvůli zdravotnímu stavu Miloše Zemana nyní předmětem jednání horní komory nebude. Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) by horní komora o tomto tématu mohla jednat až ve vazbě na ustavení nové Sněmovny kolem 9. listopadu, pokud Zemanovi jeho onemocnění nadále podle lékařů Ústřední vojenské nemocnice nedovolí plnit pracovní povinnosti.

Zmrazení platů, které se týká zákonodárců, členů vlády i prezidenta, schválila Sněmovna těsně před volbami na návrh premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle kritiků to byl populistický krok, který za čtyři roky skončí razantním skokovým nárůstem platů vrcholných politiků. Vláda argumentuje tím, že stát by ušetřil celkem zhruba tři čtvrtě miliardy korun. Platy ústavních činitelů byly kvůli zmírnění dopadů koronavirové epidemie na státní rozpočet zmrazeny už pro letošní rok. Pokud novela nebude přijata, zvýší se o šest procent.

Zavedení klouzavého mandátu počítá s tím, že by za poslance, kteří jsou členy vlády, mohl na dobu jejich působení v kabinetu nastoupit do Sněmovny náhradník. Podle senátorů ale novela neřeší situaci, kdy by byl náhradníkem člen horní komory, za něhož by do Senátu náhradník nastoupit nemohl a jeho nástupce by musel vzejít z nových voleb. Ústavní novela by navíc platila až pro další Sněmovnu, takže je podle senátorů čas takovouto úpravu dopracovat.

Odstranění chyb chtějí senátoři také po sociální novele, která by na rozdíl od původní předlohy ministerstva práce a sociálních věcí přinesla jen spíše administrativní, nikoli potřebné zásadnější úpravy.

Schválení se naopak asi dočká přestupková novela, podle níž diváci, kteří během sportovních utkání použijí pyrotechniku, by nově mohli být potrestáni pokutou až do 100.000 korun. Senát zřejmě schválí také změnu zákona, která státu přinese větší přehled o pracovní době a odpočinku strojvedoucích kvůli prevenci nehod na železnici. Souhlas horní komory pravděpodobně získá novela, která má umožnit hladkou dostavbu dálnice D1 u Přerova a dálnice D49 u Hulína.

Senátoři mají na programu schůze rovněž evropský klimatický balíček, který je znám pod názvem Fit for 55 a má pomoci EU splnit její cíl, kterým je snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů o 55 procent proti roku 1990. Tímto balíčkem se ale budou zabývat až při pokračování schůze 5. listopadu.

Senát bude volit také člena Národní rozpočtové rady, jejímž hlavním posláním je vyhodnocovat, zda stát a další veřejné instituce dodržují pravidla rozpočtové odpovědnosti. Kandidáty jsou ekonom a bývalý viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl a někdejší rektor Vysoké školy ekonomické Richard Hindls.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Senát ČR mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 50 minutami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

Bělorusko zahájilo nečekanou inspekci nosičů jaderných zbraní. Zúčastní se cvičení s námi, oznámil Putin

Bělorusko oznámilo, že na příkaz prezidenta Alexandra Lukašenka zahájilo nečekanou inspekci svých nosičů nestrategických jaderných zbraní. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy