Šlachtovo hnutí Přísaha požádalo o registraci na vnitru

Hnutí Přísaha bývalého policisty Roberta Šlachty dnes požádalo o registraci na ministerstvu vnitra. Někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) se svými spolupracovníky donesl na úřad petiční archy s více než 19.000 podpisy. Hnutí se chce účastnit letošních podzimních sněmovních voleb.

"K dnešnímu dni máme 19.127 fyzických podpisů. To je pro nás něco naprosto úžasného," řekl Šlachta novinářům. Hnutí podle něj pro jejich sebrání zřídilo 120 petičních míst. Bývalý policista zahájil kampaň na konci ledna, zaměřil se na setkávání s lidmi po celé zemi a na pravidelné on-line vystoupení na internetu.

Tvářemi hnutí jsou kromě Šlachty a někdejšího policisty Tomáše Sochra i další bývalí Šlachtovi kolegové u policie Jiří Komárek a Jaroslav Pelc či sociální pracovnice Jaroslava Pauchová. Hnutí se chce pohybovat na politickém středu. Plánuje bojovat proti korupci, zrychlit práci soudů či usilovat o zachování české identity. Odmítá přijetí eura nebo kvót na uprchlíky.

Nyní má podle Šlachty Přísaha na účtu zhruba 2,4 milionu korun, na což z valné většiny přispěli drobní podporovatelé hnutí. Na rozjezd hnutí si někdejší šéf protimafiánského útvaru půjčil milion korun od svého bývalého kolegy z ÚOOZ Romana Těžkého. Další milion pochází podle Sochra od jeho bratra. Třetím zdrojem jsou prostředky od dopravní a logistické firmy Šimway, které podle údajů na svém webu zajišťovala internetový prodej a propagaci Šlachtovy knihy 30 let pod přísahou.

O vstup do politiky se chtějí pokusit i další nová politická uskupení včetně Lidé PRO bývalého předsedy spolku Milion chvilek Mikuláše Mináře. Minář si stanovil jako podmínky účasti ve volbách zisk 500.000 podpisů.

Koronavirová pandemie k myšlenkám na účast ve volbách přivedla několik iniciativ, které nesouhlasí s postupem vlády při potlačování epidemie. Mezi nejvýraznější patří protestní iniciativy podnikatelů Chcípl PES. Jeho zástupcům se jej nedávno podařilo na ministerstvu vnitra zaregistrovat pod názvem Otevřeme Česko - Chcípl PES. Mezi hlavní tváře patří především Jiří Janeček, provozovatel pivovaru a restaurace a bývalý vysoký politik pražské ODS z doby primátora Pavla Béma.

Související

  Robert Šlachta.

Soud začal projednávat žalobu Grygárka na Šlachtu kvůli jeho knize

Soud dnes začal projednávat žalobu někdejšího náměstka Vrchního státního zastupitelství v Praze Libora Grygárka na předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu kvůli knize Třicet let pod přísahou. Grygárek po někdejším šéfovi Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) žádá omluvu a půlmilionové odškodnění zejména za poškození pověsti.

Více souvisejících

Robert Šlachta hnutí Přísaha

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 57 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

Izraelci se brání Bidenovu ultimátu: Pro dosažení svých cílů uděláme vše

Izrael podnikne všechny nezbytné kroky k tomu, aby v Pásmu Gazy dosáhl svých válečných cílů. Prohlásil to izraelský ministr obrany Joav Galant v reakci na tlak Spojených států zastavit izraelskou operaci ve městě Rafah, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy