Sněmovna schválila rozšíření pravomocí NKÚ

Kontrolní pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) by se mohly rozšířit například na hospodaření statutárních měst, krajů, Českou televizi i Český rozhlas, státní podniky nebo státní fondy. Kontrolovat by mohl i zdravotní pojišťovny.

Počítá s tím novela zákona o NKÚ, kterou dnes schválila Sněmovna a odeslala ji do Senátu. Novela navazuje na loni schválenou novelu ústavy, která měla rozšíření pravomocí umožnit. Dnes schválený zákon o NKÚ měl nové pravomoci upřesnit. Poslanci ale loni v únoru jeho projednávání těsně před závěrečným hlasováním přerušili do doby, než Senát projedná změnu ústavy.

Podle schválené novely by NKÚ proti původnímu návrhu nemohl kontrolovat veřejné vysoké školy nebo veřejné výzkumné instituce.

Senát ale loňskou změnu ústavy neprojednal, není u ní vázán lhůtou. Na projednání běžného zákona má však 30 dní. Předchozí pokusy o rozšíření pravomocí NKÚ v Senátu neuspěly. Poslanci své rozhodnutí o přerušení schvalování novely před časem revokovali a dnes novelu odeslali do Senátu. Vyvolalo to mezi nimi spory.

Marek Benda (ODS) označil dnešní krok za zbytečný naschvál horní parlamentní komoře. Senát podle něj naznačil, že až do konce volebního období nebude dělat změny ústavy. Dnešní novela zákona je podle něj protiústavní. S tím nesouhlasil místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM), který řekl, že novela může být nanejvýš mimo ústavu.

Zpravodaj a předseda sněmovního kontrolního výboru Roman Kubíček (ANO), řekl, že otázka, zda chce Senát měnit ústavu, je pro něj irelevantní. Senát se podle něj k novele nějakým způsobem postaví. Předseda klubu Pirátů Jakub Michálek odmítl, že by šlo o naschvál. Uvedl, že ohledně schválení zákona komunikuje se senátory za Piráty, kteří podle něj mají zájem na rozšíření kontrolních pravomocí NKÚ.

Podle schváleného znění ústavy z loňského února, které ale ještě Senát neprojednal, by úřad kontroloval hospodaření státu. Nejvyšší kontrolní úřad nyní prověřuje jen hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu. Kontrolu hospodaření jiných subjektů než státu, tedy i obcí a krajů, může podniknout v případě, kdy hospodaří se státním majetkem. NKÚ je instituce zřízená z ústavy.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna nkú

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy