Spor o sochu Koněva: ČR požádala Rusko o jednání podle vzájemné smlouvy

Česko podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) dnes požádalo Rusko o jednání podle vzájemné smlouvy o spolupráci, aby si obě země vyjasnily mimo jiné spory o pražskou sochu sovětského maršála Ivana Koněva. Petříček to řekl ve Sněmovně v reakci na snahu části opozice, aby se dnes dolní komora vztahy s Ruskem zabývala a místo vlády razantněji vystoupila proti ruskému vměšování do českých záležitostí.

"Politizace těchto témat může být kontraproduktivní. Prosím, dejte prostor diplomacii," požádal poslance Petříček. Podle něj je třeba využít standardního mechanismu. Žádost ve formě nóty o zahájení konzultací byla podle Petříčka předložena ruské straně vůbec poprvé od přijetí smlouvy.

Smlouva o přátelských vztazích a spolupráci, kterou Česko a Rusko uzavřely v roce 1993, hovoří o přátelském rozvíjení vztahů a dodržování zásad rovnosti, nepoužití hrozby silou a nevměšování do vnitřních záležitostí. Dokument mluví i o spolupráci v kultuře či o ochraně historických památek nebo o rozvíjení obchodních vztahů.

Podle smlouvy by měly obě země zhruba jednou ročně konat jednání na nejvyšší úrovni. Článek 6 také konstatuje, že "konzultace se bezodkladně uskuteční na žádost jedné ze smluvních stran, která má za to, že by mohly být ohroženy její bezpečnostní zájmy".

Petříček dnes rovněž připomenul, že proti ruskému vměšování do záležitostí českého státu se v uplynulých dnech ohradil nejen on, ale také premiér Andrej Babiš (ANO). Reagoval tak na tvrzení předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové, podle níž se vláda k ruské diplomatické a zpravodajské agresi zatím nevyjádřila. "Je na místě vyhoštění ruských zpravodajců působících pod diplomatickým krytím," uvedla šéfka TOP 09. Sněmovna její žádosti podle očekávání hlasy provládní většiny nevyhověla.

Většina v PS se rozhodla zachovat jako česká vláda - k vměšování Ruska do našich záležitostí mlčet. Že šlo o poslance ANO, ČSSD, KSČM, SPD a Trikolóry, myslím nepřekvapuje. Přesto je dobře, že jsme o tom hlasovali. Ukázalo se jasně kdo je kdo a kdo je kde. https://t.co/y97nNnbVmE

— Markéta Adamová (@market_a) May 5, 2020

Ruské ministerstvo zahraničí v pondělí oznámilo, že navrhuje Česku dialog na téma ochrany památníků s cílem zabránit dalšímu zhoršování vztahů mezi oběma zeměmi. Podle vyjádření české diplomacie z minulého týdne Moskva zatím chtěla komunikovat s českým ministerstvem obrany, Praha ale měla zájem na konzultacích mezi resorty zahraničí.

Pekarová Adamová poukázala na proruskou dezinformační kampaň, na kybernetické útoky na české ministerstvo zahraničí a nemocnice a také na útoky proti českým lokálním politikům. Pod policejní ochranou jsou pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a také starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS).

Rusko kritizuje Koláře kvůli odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva, Hřiba kvůli rozhodnutí magistrátu přejmenovat náměstí Pod Kaštany, kde sídlí ruská ambasáda, na náměstí Borise Němcova po zavražděném ruském opozičním politikovi. Novotný je terčem kvůli pamětní desce protisovětským vlasovcům, kteří se na konci druhé světové války podíleli na osvobození Prahy. Ruští činitelé pohrozili těmto politikům trestním stíháním.

Opozice chce v souvislosti s tím také iniciovat odvolání předsedy českých komunistů Vojtěcha Filipa z funkce místopředsedy Sněmovny. Potřebuje k tomu shromáždit 40 poslaneckých podpisů. Svého asi opozice nedosáhne vzhledem k tomu, že vládní ANO a ČSSD se o podporu komunistů opírají. Filip se v nedělních Otázkách Václava Moravce připojil k ruské kritice českých komunálních politiků. "Oni jsou ti, kteří tady oslavují fašismus. Postavit památník vlasovcům je jako postavit pomník fašismu," uvedl.

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček maršál Koněv Osvobození Česká republika Rusko Poslanecká sněmovna diplomacie Markéta Pekarová Adamová top 09

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 52 minutami

před 52 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

Nemáte děti? Na důchody zaplatíte víc, navrhují lidovci. Piráti jsou proti

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy