Stanovisko k 28. říjnu jsme už odeslali, obsah nemohu komentovat, říká pro EZ šéfka pražské hygieny Jágrová

Hygienická stanice hlavního města Prahy dnes odeslala ministerstvu zdravotnictví dopis, v němž vyjádřila své stanovisko ke konání slavnostního ceremoniálu na Pražském hradě. Prezident Miloš Zeman se totiž i v době koronavirové karantény nevzdal myšlenky na předání státních vyznamenání k 28. říjnu. „Obsah ustanovení nemohu sdělit, protože odeslaný dopis ještě neobdrželo ministerstvo zdravotnictví,“ říká pro EuroZprávy.cz ředitelka pražské hygieny Zdeňka Jágrová.

Prezidentská kancelář zaslala na ministerstvo zdravotnictví žádost o udělení výjimky, kterou ale ministerstvo obratem podstoupilo Hygienické stanici hlavního města Prahy, aby vše posoudila. „Stanovisko jsme s ohledem na usnesení vlády České republiky ze dne 12. 10. 2020, číslo 1021, (uveřejněné ve Sbírce zákonů pod číslem 407 – pozn. red.) odeslali v odpoledních hodinách na ministerstvo zdravotnictví,“ tvrdí pro EuroZprávy.cz ředitelka pražské hygieny Zdeňka Jágrová a dodává, že obsah stanoviska nemůže sdělit, ani nikterak komentovat.

Expertka na hygienu neprozradila, zda by jako odbornice ceremoniál doporučila anebo jej zamítla. „Musíme vycházet z usnesení vlády, které je jednoznačné, a to, že obsahuje některé výjimky, a my musíme hodnotit situaci pouze v kontextu zmíněného usnesení,“ odpověděla. Z její rétoriky lze vycítit, že stanovisko je kladné.

EuroZprávy.cz položily doktorce Jágrové dotaz, zda by redakce mohla 28. října uctít vznik státu s větším počtem hostů a doufat, že jí může být udělena výjimka. A to v době, kdy platí zákaz hromadných akcí konaných v počtu vyšším než 6 osob ve vnitřních prostorech staveb. „Museli byste naplnit kritérium, že se jedná o zasedání ústavního orgánu, orgánu veřejné moci, soudu či jiných veřejnoprávních osob anebo osob zřízených zákonem,“ vypočítává Jágrová.

Doktorka se vyjádřila i k postoji bývalé hlavy státu Václava Klause, který prostřednictvím webu svého institutu napsal, že když nejsme ve válce, tak radikální plošné restrikce odmítá. Pobouřil tím řadu lékařů. „Souhlasím s tím, co napsal pan doktor Boris Šťastný, že pan exprezident Klaus není zcela dobře informován o tom, z jakých důvodů se současná opatření nastavují,“ konstatuje Jágrová, která tak naprosto souzní s Borisem Šťastným, někdejším Klausovým poradcem a bývalým poslancem.

Související

Děti v mateřské školce, ilustrační foto

Školky hlásí nárůst případů koronaviru. Děti nemají hygienické návyky a snadno nakazí dospělé, říká Jágrová

Mateřské školy se stávají rizikem šíření nákazy koronaviru. Nárůst je patrný i z údajů Hygienické stanice hlavního města Prahy. Statistika k minulému pátku uvádí, že v přehledu škol a školních zařízení se v metropoli objevilo 117 případů onemocnění, z toho výskyt infekce hlásí 41 mateřinek. „Malé děti nemají základní hygienické návyky a navíc nemusí nosit roušky. Respirační infekce se tak mezi nejmenšími velmi snadno přenáší,“ říká pro EuroZprávy.cz šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová.

Více souvisejících

Zdeňka Jágrová Miloš Zeman státní vyznamenání Pražský Hrad hygienici

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

Ramzan Kadyrov je údajně nevyléčitelně nemocný. Jeho stav je prý beznadějný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy