Stát by měl podle Pirátů navýšit kapacitu na vyhodnocování testů

Stát by měl podle Pirátů navýšit kapacitu míst, která vyhodnocují výsledky testů na koronavirus. Novinářům to dnes ve Sněmovně řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Strana také žádá, aby vláda řešila metodologickou pomoc pro firmy, které musí od minulého týdne testovat na nákazu koronavirem své zaměstnance. Zaměstnavatelé podle nich nevědí, jak shánět testy a nakládat s výsledky.

Bartoš ocenil, že kabinet povinné testování ve firmách zavedl, chybí ale podle něj dostatečná navazující laboratorní kapacita. "Je potřeba navýšit kapacitu laboratorních pracovišť, která ty testy vyhodnocují. Máme informace z terénu, že tam to vázne," uvedl. Firmy pak podle něj postrádají ucelenou metodologii. "Nevědí, jak to řešit procesně - jak shánět testy a nakládat s výsledky," konstatoval.

Za důležité také označil to, aby se používaly kvalitní testy. "Částka (příspěvku státu) 60 korun na jeden test není dostačující, my bychom chtěli, aby se nakupovaly lepší testy, kde cenová hladina se pohybuje kolem 100 korun za test," uvedl Bartoš.

Kabinet by měl podle něj také představit své plány v závislosti na tom, jak zafunguje současné zpřísnění opatření proti epidemii. Pokud se situace zlepší a měli by se žáci vracet do škol, nesmí se opakovat problémy se zajištěním testů či metodologií, které nyní brzdí testování ve firmách, konstatoval.

Související

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Česká pirátská strana Ivan Bartoš (Piráti)

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Řecko odmítá tlak EU a NATO: Ukrajině nedáme ani Patrioty, ani S-300

Řecko nemůže poslat Ukrajině systémy protivzdušné obrany Patriot nebo S-300. Uvedl to podle DPA řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy