Stráská chce, aby stát nebo pojišťovny hradily ztrátu za testy

Jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD) se domnívá, že na cenách za testy na koronavirus pro samoplátce by se měl podílet stát nebo pojišťovny. Ministerstvo zdravotnictví nařídilo, že samoplátci budou hradit za test 1756 korun. Nemocnice však argumentují tím, že jejich náklady jsou o několik set korun vyšší. Stráská ČTK řekla, že návrh s podílem státu nebo pojišťoven chce Asociace krajů řešit ve čtvrtek s vládou.

"Ministerstvem stanovená cena je kalkulovaná na testování. Ale není v ní už započítané vše potřebné pro odebírání. Proto chceme, aby rozdíl krajským nemocnicím někdo hradil. A je celkem jedno, jestli to bude vláda nebo zdravotní pojišťovny," uvedla jihočeská hejtmanka.

Dodala, že celkové náklady na testy jsou různé. Pohybují se od 2600 až 2800 korun. Stráská uvedla, že by se možná daly náklady snížit do rozmezí 2300 až 2500 Kč. Připustila však, že každá nemocnice může mít jinou kalkulaci s ohledem na proces odběrů a analýz.

"Jako asociace samozřejmě chceme jednat za krajské nemocnice, které zřizujeme. V případě fakultních a soukromých nemocnic je situace jiná," uvedla. Fakultní nemocnice zřizuje ministerstvo zdravotnictví. Privátní nemocnice pak patří soukromým subjektům.

Ministerstvo zdravotnictví začalo regulovat maximální cenu testu na covid-19 pro samoplátce a správní úřady v pátek. Stanovilo ji na 1674 korun, k tomu je možné účtovat 82 korun za odběr. Za test PCR z výtěru z nosohltanu lidé předtím platili většinou od 2500 do 2900 korun.

Jihočeské nemocnice v reakci na nařízení ode dneška už nepřijímají další objednávky testů na koronavirus pro samoplátce. Argumentují tím, že cena nepokryje náklady spojené s analýzou vzorků. Už objednané samoplátce nemocnice ještě otestují za regulovanou cenu 1756 Kč.

Související

Školství

Ředitelé ZŠ: Zavřít nižší stupeň jde na dny, ne na měsíce

Případné uzavření prvního stupně základních škol je podle oslovených ředitelů v Ostravě a Hlučíně na Opavsku zvládnutelné na několik dnů. V případě měsíců tento krok přinese komplikace hlavně u dětí z prvních a druhých tříd. V jejich případě se distanční výuka rozhodně neobejde bez výrazné podpory rodičů, řekli oslovení ředitelé ČTK.
Česká pirátská strana

Piráti na jihu Čech chtějí koalici bez vítězných stran, ODS další jednání zavrhla

Piráti na jihu Čech preferují koalici bez ANO a ODS, tedy bez dvou subjektů, které byly ve volbách Jihočeském kraji na prvním, respektive druhém místě. Šlo by o alianci s TOP 09 a KDU-ČSL, ČSSD, STAN a Jihočechy, dohromady by měla 31 mandátů z 55. Ostatní případní partneři však tuto variantu nevidí jako jedinou možnou. ODS uvedla, že další její jednání s Piráty postrádá smysl.

Více souvisejících

Ivana Stráská (hejtmanka) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy