TOP 09 plánuje nabízet řešení místo úplatků

U truhly a pytlů plných pětitisícových bankovek s portrétem ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) na místě Tomáše Garrigua Masaryka zahájila dnes závěrečnou kampaň před říjnovými krajskými a senátními volbami opoziční TOP 09. Strana na propagačních materiálech vybízí občany, aby se nenechali vládou uplatit vlastními penězi a nabízí "řešení místo úplatků". Předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová dnes řekla, že strana nabízí kandidáty, kteří na billboardech nemusí lhát a mluví za ně výsledky.

Kabinet ANO a ČSSD začátkem září schválil návrh, podle kterého starobní důchodci i lidé s invalidní či pozůstalostní penzí dostanou v prosinci příspěvek 5000 korun. Zákon ještě musí projednat Parlament a podepsat prezident. "Naše politika není postavena na úplatcích, ale na rozumném hospodaření. Ten, kdo sáhne k uplácení, to nikdy nedělá pro druhého, ale s cílem získat prospěch pro sebe," uvedla Adamová. Odmítla "tupé" uplácení lidí jejich vlastními penězi.

Adamová řekla, že řadu řešení v době koronavirové krize nabídla jako první TOP 09, vláda je poté prosadila, ale kvůli ješitnosti zásluhu opoziční strany nezmiňuje. "TOP 09 i nyní přichází s kompetencí a návrhy, jak situaci (kolem koronaviru) řešit a dostat pod kontrolu," uvedla. Nepřímo kritizovala to, jak s opatřeními a statistikami kolem covidu-19 pracuje premiér Andrej Babiš (ANO). "Chceme, ať místo chaosu vládne plán. Místo povýšenosti pokora. A ať se místo lhaní, jak je vše v pořádku, podíváme pravdě a číslům do očí," řekla Adamová.

Lidé by si podle ní měli sami vyhodnotit, jak se chovali představitelé jejich krajů v posledních letech. "Zda nabízeli papalášství, nebo kompetenci, musí lhát a přikrášlovat na billboardech skutečnost, nebo za ně mluví výsledky?" dodala šéfka TOP 09. Nejvíce strana v této souvislosti kritizovala chování a výsledky středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO).

Místopředseda Senátu Jiří Růžička (za TOP 09) zdůraznil, že horní komora Parlamentu je nejdemokratičtější a nejsvobodnější institucí v Česku. "Je důležité, aby takovou zůstala i nadále," řekl. Vyzdvihl, že TOP 09 se v řadě obvodů domluvila na společních kandidátech s dalšími stranami jako ODS, KDU-ČSL, STAN a regionálními uskupeními, a zástupci těchto stran tak nebudou bojovat proti sobě.

TOP 09 počítá ze stran zastoupených v Poslanecké sněmovně s nejskromnějším rozpočtem kampaně. Dohromady hodlá za propagaci vydat asi 7,5 milionu korun. Další peníze připojí kandidáti a krajské organizace.

Související

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Více souvisejících

top 09 Volby krajské

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Putin vyrazí poprvé od znovuzvolení na zahraniční cestu. Tentokrát si nevybral Bělorusko ani Turecko

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy