Úředník poslal Babišův spis nejvyššímu žalobci a ministerstvu

Úředník ze středočeského krajského úřadu, který rozhodl o zastavení přestupkového řízení s premiérem Andrejem Babišem (ANO) kvůli možnému střetu zájmů, dnes poslal spis k případnému posouzení nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi a ministerstvu spravedlnosti.

Učinil tak na základě tlaku médií a politiků, kteří vyžadují přezkum rozhodnutí. Jde o krok, jehož účelem je zamezit veškerým spekulacím, řekla dnes ČTK Helena Frintová z krajského úřadu.

Babiš čelil podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert. Premiér se bránil tím, že holding vložil do svěřenského fondu. Městský úřad v Černošicích opakovaně dospěl k názoru, že premiér porušil zákon o střetu zájmů a uložil mu pokutu 200.000 korun. Babiš se pokaždé odvolal a středočeský krajský úřad nakonec přestupkové řízení minulý týden zastavil. Podle krajských úředníků nebylo prokázáno, že by Babiš mediální společnosti ovládal.

Kritici poukazovali na to, že středočeské hejtmanství řídí hnutí ANO. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) podezření z podjatosti již dříve odmítla. Vedoucí oddělení přestupků krajského úřadu Petr Franěk v dnešní tiskové zprávě kraje uvedl, že veškeré úkony v odvolacím řízení byly prováděny samostatně.

"Přestupkovou agendou se zabývám od roku 1999, z toho od roku 2003 na Krajském úřadě Středočeského kraje. Jsem přesvědčen o tom, že odvádím profesionální práci, a za svým rozhodnutím si stojím a není mi lhostejné, pokud je mé rozhodnutí dezinterpretováno. Bylo učiněno zcela v souladu s právními předpisy České republiky. Budu velmi rád, pokud pan JUDr. Pavel Zeman, respektive Ministerstvo spravedlnosti ČR mé rozhodnutí posoudí a výsledek veřejnosti oznámí," dodal Franěk.

Podnět k přezkumu verdiktu krajského úřadu se rozhodla podat i organizace Transparency International, která řízení s Babišem iniciovala. Senátor Lukáš Wagenknecht (za Piráty) nejvyššího žalobce požádal, aby podal proti rozhodnutí středočeského krajského úřadu žalobu.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Změny počasí tvrdě dopadají na celou planetu. Jeden region ale trpí víc než jiné

Asie byla v roce 2023 regionem s největším počtem katastrof způsobených klimatickými a povětrnostními jevy na světě, uvedla Světová meteorologická organizace (WMO) s tím, že hlavní příčinou úmrtí a majetkových škod byly záplavy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy