Většina českých ambasád částečně obnoví příjem víz

Většina českých velvyslanectví a generálních konzulátů v zahraničí bude od 1. srpna v plném nebo omezeném rozsahu opět přijímat žádosti o víza. Kvůli špatné epidemiologické situaci zatím zůstanou uzavřeny ambasády v Brasilii, Sao Paolu, Santiagu de Chile, Bogotě, Nur-Sultanu a Dillí. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo ministerstvo zahraničí.

Česko zastavilo přijímání žádostí o víza i o přechodné pobyty v polovině března, aby se snížilo riziko přenosu koronaviru do země. Už dříve bylo zastaveno vydávání víz pro občany Číny a Íránu, kde byla první velká ohniska pandemie ve světě.

#TZMZV: Z rozhodnutí ministra @TPetricek bude od 1. 8. 2020 opět většina českých ambasád v zahraničí přijímat žádosti o víza, nepůjde ale stále o příjem v plném rozsahu. Rozhodnutí se týká 74 velvyslanectví a generálních konzulátů. → https://t.co/CYZwOFmBcs

— MZV ČR (@mzvcr) July 27, 2020

Žádosti o víza budou opět přijímat zaměstnanci 74 z 80 českých zastupitelských úřadů, které víza vydávají. Podle ministerstva lze žádat o víza pro účely stanovené ochranným opatřením ministerstva zdravotnictví, tedy například o víza za účelem sloučení rodiny, studia, pro rodinné příslušníky občanů ČR a pro zaměstnání.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) připomněl, že 16 českých zastupitelských úřadů v zemích s nízkým rizikem nákazy, například v Jižní Koreji, Japonsku nebo Austrálii, už nyní přijímá žádosti o víza v plném rozsahu. Dalších 28 úřadů jako v Šanghaji, Ankaře nebo Kyjevě funguje v omezeném režimu. Od srpna k nim pak přibudou další tři desítky, mimo jiné v Moskvě, Káhiře či Manile.

Ministerstvo zahraničí bude všechna rizika spojená s částečným otevřením úřadů pro příjem víz vyhodnocovat vždy na začátku a v polovině měsíce, tedy zhruba jednou za 14 dní.

Související

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Opusťte Írán, vyzvala česká diplomacie občany

Ministerstvo zahraničních věcí v pátek varovalo české občany před cestami do Íránu. Úřad eviduje případy, kdy občané členských států Evropské unie byli v zemi zadrženi, vyšetřováni, případně i trestně stíháni na základě uměle vykonstruovaných podezření či obvinění. 

Více souvisejících

ministerstvo zahraničí víza Tomáš Petříček velvyslanectví ČR Česká republika

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 42 minutami

před 52 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy