Vláda opět rozšířila odpuštění DPH u nákupu respirátorů

Vláda dnes rozšířila odpuštění daně z přidané hodnoty (DPH) při nákupu respirátorů, testů na koronavirus a očkovacích látek veřejnými institucemi, pokud je koupily mimo ČR a využívaly na neziskové aktivity, například je zdarma rozdávaly zdravotníkům.

Vláda tak rozšířila generální pardon ministerstva financí, který již dříve zrušil DPH na respirátory do 3. června. Na twitteru o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Dosud podle zákona o DPH veřejné instituci nevznikal nárok na odpočet DPH, a fakticky tak DPH byla odvedena. "MF proto přistoupilo k aktualizaci pardonu, díky které i v těchto dílčích situacích bude DPH odpuštěno bez dalších povinností, tedy bez ohledu na to, ze kterého státu budou tyto ochranné pomůcky dodány. Generální pardon bude vydán a publikován ve finančním zpravodaji neprodleně po jeho schválení vládou," uvedlo dnes ministerstvo financí.

Právě schváleno vládou ? https://t.co/NGktLrLSIY

— Alena Schillerová (@alenaschillerov) April 12, 2021

"V praxi tyto případy zatím nebyly zaznamenány, ale teoreticky jsou možné," uvedla ke změně Schillerová na tiskové konferenci po jednání vlády.

Vláda prodloužila zrušení DPH na respirátory kategorie FFP2 a vyšší začátkem března. Dočasné zrušení 21procentní daně vláda zavedla na začátku února a původně mělo platit dva měsíce. Chtěla tím podpořit snížení cen respirátorů při jejich povinném zavádění.

"Chtěli jsme tímto krokem pomoci lidem, zejména sociálně slabším, důchodcům, rodinám s dětmi a dalším, aby pro ně respirátory byly dostupným zbožím," řekla tehdy Schillerová.

Ke snížení nebo zrušení DPH na ochranné pomůcky proti šíření koronaviru vyzývali už dříve vládu výrobci respirátorů. Schillerová opakovaně apelovala na výrobce a prodejce, aby zrušení daně promítli do ceny těchto ochranných prostředků. Stanovení maximální ceny respirátorů tehdy vláda naopak odmítla.

Související

Pomůcky na ochranu dýchacích cest.

Správa rezerv nechá zlikvidovat přes 17 milionů roušek. Jsou prošlé

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) nechá zlikvidovat přes 17 milionů roušek, kterým vypršela doporučená doba použití. Správa na realizátora likvidace vypsala veřejnou soutěž. Vyplývá to z registru zakázek Portál dodavatele. Evidenční cena jednoho kusu roušky je podle správy hmotných rezerv deset korun. Náklady na likvidaci by neměly přesáhnout 233.000 korun.

Více souvisejících

Roušky a respirátory Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vražda v Klatovech. Policie už v neděli dopadla podezřelé

Policie od nedělního večera vyšetřuje násilný trestný čin, který se stal v Klatovech v Plzeňském kraji. Případem se zabývají kriminalisté, zadrženy byly dvě podezřelé osoby. Obětí je podle dostupných informací senior. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy