Vláda řešila audit a premiérův střet zájmů, čeká na finální rozhodnutí

Vláda dnes projednala audit o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), který před týdnem zaslala Evropská komise českým úřadům. Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) kabinet vyčká, až z Bruselu obdrží závěrečné rozhodnutí. Z auditu vyplývá, že předseda vlády porušuje českou i evropskou legislativu ke střetu zájmů a že Česko bude muset vracet část evropských dotací z kohezních fondů.

"Debata ukázala, že v současné době probíhá všechno podle pravidel. Máme informaci od nového evropského komisaře Johannese Hahna, že i když zpráva nesla podtitul final conclusion (konečný závěr), de facto to závěrečné rozhodnutí není. V tuto chvíli se čeká na český text, který až dojde do ČR, tak bude mít ČR 60 dní na vypracování odpovědi," řekl novinářům na tiskové konferenci Zaorálek. Podle něj se vláda k tématu vrátí později.

Podmínkou ČSSD podle Zaorálka je, aby se Česku nezastavily evropské dotace, a kdyby omezení plateb z Evropské unie přeci jen nastalo, tak aby náklady nenesli daňoví poplatníci.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) potvrdil dřívější vyjádření ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO), že ministři k auditu nemají přístup a neznají jeho obsah. "Finální znění nebo řešení můžeme očekávat ve druhé polovině příštího roku," řekl Brabec s tím, že se jedná o stanovisko evropského komisaře.

Z auditu EK vyplývá, že český premiér je ve střetu zájmů, neboť má nadále vliv na holding Agrofert, přestože ho vložil do svěřenských fondů. Babiš to odmítá a tvrdí, že převedením své firmy do svěřenského fondu splnil všechny zákonné podmínky. Uvedl také, že Česko žádné peníze do Bruselu vracet nebude. Podle EK musí ve lhůtě dvou měsíců po doručení českého překladu tuzemské úřady sdělit, jak provedou doporučení obsažená ve zprávě.

Podle organizace Transparency International, která loni dala na Babiše podnět Evropské komisi kvůli střetu zájmů při vyplácení dotací, nyní již nejde o to, zda bude Česko Bruselu dotace vracet, nýbrž jak vysoká tato částka bude. Podle pražského radního Adama Zábranského (Piráti) by ČR měla přijít prozatím přijít o víc než 285 milionů korun. Audit upozorňuje, že stát může po Agrofertu peníze vymáhat.

Související

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Více souvisejících

Vláda ČR Andrej Babiš audit evropská komise

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

Tragická střelba na pražské FF UK zasáhla 9000 lidí. O krizovou pomoc se staraly stovky lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) as ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy