Vláda se chystá schválit pravidla kurzarbeitu, potvrdil Havlíček

Vláda se chystá ve středu schválit novelu s novými pravidly kurzarbeitu, který by se mohl podle plánu v Česku zavést od listopadu. Využíval by se při epidemii, přírodní pohromě, kyberútoku či nárůstu nezaměstnanosti.

Firma by při poklesu zakázek zkrátila pracovní dobu a platila zaměstnancům jen za odpracované hodiny, část výplaty za zbylý čas by posílal stát. Mohlo by to být 50 až 70 procent čistého výdělku, nejvýš ale do 1,5násobku průměrné mzdy. Podnik by platil celé sociální a zdravotní odvody. Vyplývá to z vyjádření vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) a z poslední dostupné verze návrhu zákona.

Kolik lidí by na kurzarbeitu mohlo být a kolik by to stálo, není jasné. Záležet bude na ekonomickém vývoji i na nastavení podpory. Pokud by zkrácenou práci mělo 15.000 lidí, stát by podle propočtů ministerstva práce měsíčně vydal nejvýš 158 milionů korun. Kdyby to bylo 150.000 lidí, maximální měsíční výdaj by činil 1,58 miliardy. Kurzarbeit má navázat na program Antivirus s příspěvky na mzdy za období od 12. března do konce října. Do 7. září stát vydal 17,8 miliardy. Rozdělilo si je 57.600 firem na 788.300 pracovníků.

Novelu připravilo ministerstvo práce. Podle podkladů pro vládu na podobě ale shoda nebyla. Výhrady měla ministerstva financí a průmyslu, odbory, zaměstnavatelé či Asociace malých a středních podniků.

Podle poslední dostupné verze návrhu kurzarbeit vláda spustí, pokud tři po sobě následující měsíce bude nezaměstnanost meziročně vyšší o 15 procent a bez práce bude aspoň 385.000 lidí. V předchozí verzi to bylo 400.000 nezaměstnaných. Ve druhém případě ke kurzarbeitu kabinet přikročí, když epidemie, přírodní pohroma, kyberútok či jiná událost vážně ohrozí ekonomiku. Vláda v nařízení stanoví dobu podpory a může ji omezit na region či odvětví.

Nová podpora v částečné zaměstnanosti měla podle návrhu být ve firmách, které nepřidělují práci na jeden až tři dny v týdnu. Podle Havlíčka by to mohly být až čtyři z pěti dnů. Původní návrh počítal s tím, že by se příspěvky vyplácely až devět měsíců. Dostal by je pracovník, který by v podniku byl aspoň tři měsíce. Pracovat by musel aspoň dva dny v týdnu. Za neodpracovanou dobu by od státu v prvních třech měsících měl 70 procent čistého výdělku, v dalších třech měsících 65 procent a ve zbytku lhůty 60 procent. Podle Havlíčka to bude mezi 50 a 70 procenty. Maximální výše podpory by činila 1,5násobek celostátní průměrné mzdy za tři čtvrtletí předchozího roku před kurzarbeitem. Letos by tato hranice byla na 50.135 korunách.

Firma by poslala po skončení měsíce přehled lidí na kurzarbeitu úřadu práce. Ten by jí pak poskytl částku, kterou by pracovníkům vyplatila. Zaměstnanci by měli peníze dostat nejpozději do 30 dnů - například za březen do konce dubna.

Podle ministerstev financí a průmyslu by se měla podpora vyplácet nejvýš půl roku lidem, kteří jsou ve firmě aspoň rok a mají smlouvu na dobu neurčitou. Chybí jim také analýza dopadů a obávají se zneužívání podpory. Resorty požadovaly, aby se zaměstnavatelé víc zapojili. Při pondělním jednání vlády prosadily to, aby podnik nedoplácel jen zdravotní odvody, ale platil za celou dobu i sociální pojištění.

Odbory nesouhlasily s tím, aby se podpora mohla znovu vyplácet až po třech letech. Podle nich není také jasně stanoveno, jestli se peníze daní. Podle Svazu průmyslu a dopravy je zas potřeba dořešit třeba to, kdy se má kurzarbeit spouštět. Svaz doporučuje jinak nastavit parametry.

Aby bylo možné nový kurzarbeit od listopadu zavést, musí novelu schválit Parlament a podepsat prezident. Zbývá na to necelých osm týdnů.

Související

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Více souvisejících

Vláda ČR kurzarbeit Karel Havlíček práce

Aktuálně se děje

před 33 minutami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy