Vojtěchova rezignace? ANO chce odvést pozornost od korupční kauzy, říká pro EZ Richterová

Netají se se svým názorem. Místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová se domnívá, že za odstoupením bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se může ukrývat zastírací manévr, aby se odvedla pozornost od kauzy Stoka. V údajném korupčním skandálu týkajícím se radnice Brno-střed je obžalován i někdejší politik za hnutí ANO. „Zmíněné téma by mohlo být námětem redakčních porad během celého dne a za normálních okolností by dostalo v médiích velký prostor,“ říká pro EuroZprávy.cz Olga Richterová.

Dostává se pod tlak. Hnutí ANO neprožívá idylické období a místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová si je toho vědoma. Kromě kauzy Stoka vládní hnutí trápí podle posledních předvolebních průzkumů i pokles preferencí. „Procenta jim padají dolů, a tak Vojtěchovo odstoupení chápeme tak, že se před krajskými volbami hodí ukázat na někoho jako na obětního beránka, protože situace s koronavirem se nevyvíjí dobře,“ konstatuje pro EuroZprávy poslankyně, která je členkou Výboru pro zdravotnictví.

Rodačka z Českých Budějovic považuje za klíčové, aby se premiér Andrej Babiš v souvislosti s koronavirovou pandemií začal řídit predikcemi, jak se situace bude vyvíjet. „Za nejdůležitější považuji, aby se změnilo chování předsedy vlády,“ apeluje Richterová a připomíná, že bohužel to byl ministerský předseda, který promarnil celé léto. „ S odborným týmem měli několik měsíců , konkrétně červen, červenec a srpen, na přípravu druhé vlny, která byla velmi pravděpodobná a reálná. A v pátek v televizi naznačí, že kdyby byl býval věděl, že nastane, pak by se připravil lépe, což je v jeho postavení absurdní,“ obouvá se do ministerského předsedy.

Místopředsedkyně Pirátů, stejně jako její straničtí kolegové, kritizuje načasování okamžiku, kdy bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil, že odstupuje z postu šéfa resortu. „Načasování jeho rezignace je šílené. Odstoupí v okamžiku velké krize a v momentě, kdy je potřeba doplnit personální kapacity pro testování a trasování,“ říká místopředsedkyně Podvýboru pro sociálně zdravotní pomezí a připomíná, že testování a trasování bude patrně probíhat v součinnosti za pomoci armády a možná i policie.

Vládu vyzývá, aby v nynější složité situaci táhla za jeden provaz. „Je potřeba dohodnout se v rámci všech ministrů na dalších opatřeních, aby se nezavřela ekonomika, což si za Piráty vůbec nepřejeme.“ Podle Richterové bude ale zapotřebí omezit společenský kontakt. „A zvládnout ochranu obyvatelů, kteří jsou k infekci náchylnější. Přepřahat koně, jak se říká, v této době, nepůsobí vůbec rozumně,“ je přesvědčena pirátská politička.

Související

Dita Charanzová (ANO)

Europoslankyně se rozcházejí s ANO. Zvláštní, že až po devíti letech, říká Richterová pro EZ

Europoslankyně za hnutí ANO Dita Charanzová a Martina Dlabajová nebudou příští rok kandidovat ve volbách do této zákonodárné instituce EU. Zatímco Dlabajová byla v kritice politiky hnutí zdrženlivá, Charanzové se nelíbí „národovecký a konzervativní kurz“. Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová pro EuroZprávy.cz zmínila, že jí takovýto zlom po táhlých kauzách šéfa hnutí Andreje Babiše překvapuje. 

Více souvisejících

Olga Richterová (Piráti) Adam Vojtěch (ANO) Hnutí ANO pirátská strana ministerstvo zdravotnictví Jiří Švachula (ANO) Roman Prymula (epidemiolog) Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 30 minutami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

Putin zvítězil, volilo ho přes 87 procent lidí, ukazuje první průzkum

Ruský prezident Vladimir Putin podle průzkumů zveřejněných po uzavření volebních místností suverénně obhájil mandát. Volit ho mělo více než 87 procent lidí, kteří odevzdali hlas. Účast u voleb hlavy státu v neděli překročila 65 procent. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy