Volební průzkum: Podpora ANO i ČSSD klesla, posílil opoziční blok

Volby do Sněmovny by v říjnu podle modelu agentury Median vyhrálo hnutí ANO, volilo by ho 28,5 procenta lidí. Ještě v září si hnutí drželo stabilní pozici okolo 30 procent a podle agentury se mohla na vývoji negativně projevit druhá vlna covidu-19. S odstupem by druzí skončili Piráti s podporou 13,5 procenta a ODS se 13 procenty, obě strany proti srpnu posílily.

Propad preferencí o tři procentní body zaznamenala ČSSD, STAN si naopak o 2,5 bodu polepšili. Průzkum Median provedl v době od 1. do 29. října, tedy v době rekordních nárůstů lidí s potvrzenou nákazou koronavirem.

Do dolní parlamentní komory by se dostalo devět stran. Těsně kolem hranice pro vstup se pohybují KDU-ČSL s pěti procenty a TOP 09 i ČSSD, které mají shodně 6,5 procenta. S ohledem na potenciální výši zisků a statistickou odchylku mají tyto tři strany podobnou šanci na vstup do Sněmovny, poznamenala agentura. KSČM by v říjnu volilo sedm procent lidí a SPD 7,5 procenta. Trikolóra by získala podporu dvou procent lidí a Zelení 1,5 procenta.

Preference koaličních stran, tedy ANO, ČSSD a KSČM, jsou v říjnu v součtu proti srpnu nižší. Naopak součet preferencí stran opozičního bloku, kam se řadí ODS, Piráti, STAN, TOP 09 a KDU-ČSL, od srpna do října posílily.

Preference STAN stouply, což může podle agentury souviset s úspěchem v krajských volbách, které se konaly zkraje října. V říjnu by STAN volilo 7,5 procenta lidí, proti srpnu si polepšili o 2,5 bodu. Podíl přesvědčených voličů strany ale zůstává podle Medianu nízký, zisk tak nemusí být stabilní.

U hnutí ANO agentura nezaznamenává změnu z hlediska podpory ve věkových skupinách. Stále platí masivní podpora mezi voliči nad 65 let. Pokud by ANO získalo hlasy od všech voličů, kteří hnutí zvažují volit a nevylučují účast ve volbách, získalo by podle Medianu 32,5 procenta hlasů. Zisk přesvědčených voličů by ANO stačil na volební výsledek kolem 20 procent.

Piráti by podle volebního potenciálu Medianu mohli získat 20 procent hlasů, ODS 18 procent a STAN 16 procent. Jádro, tedy pevní voliči, u Pirátů činí sedm procent, u ODS osm procent a u STAN tři procenta.

K volbám by v říjnu přišlo 65 procent lidí. Při posledních sněmovních volbách v říjnu 2017 dosáhla volební účast zhruba 61 procent. Určitě by k volbám nešlo 29 procent dotázaných.

Volební model agentury Kantar CZ zveřejněný v půlce října ukázal u ANO zisk 24,5 procenta, což byl nejhorší výsledek od voleb v roce 2017. Druhé místo drželi Piráti s 19 procenty a třetí ODS s 13,5 procenta, obě si podle Kantar CZ mírně pohoršily. Hranici pěti procent, která je nutná pro vstup do Sněmovny, překročilo sedm politických uskupení.

Související

Více souvisejících

Volební preference Volby Hnutí ANO ČSSD ODS Česká pirátská strana top 09 KDU - ČSL KSČM Svoboda a přímá demokracie (SPD) Starostové a nezávislí (STAN) Strana zelených Trikolóra hnutí občanů průzkumy politické strany

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 9 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

Na poslední rozloučení s Josefem Lauferem dorazili Soukup či Troška

Rodinní příslušníci a přátele se ve čtvrtek před polednem rozloučili s populárním hercem a zpěvákem Josefem Lauferem, který zemřel o uplynulém víkendu. Bylo mu 84 let. Laufer strávil poslední čtyři roky života v kómatu na nemocničním lůžku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy