Volební výbor doporučil odvolat radní Lipovskou z Rady ČT

Sněmovní volební výbor, který má ve své působnosti média, dnes doporučil Sněmovně odvolat z Rady České televize její členku Hanu Lipovskou. Důvodem je mimo jiné její politické angažmá a údajná ztráta nezávislosti, kterou zákon pro členství v radě vyžaduje. Lipovská v říjnových volbách kandiduje za uskupení Volný blok do Sněmovny.

Místopředseda výboru Tomáš Martínek (Piráti) řekl ČTK, že pro usnesení hlasovalo všech osm přítomných poslanců. O odvolání Lipovské musí rozhodnout plénum Sněmovny. Její řádná schůze, která je zatím poslední před volbami, začne příští úterý.

Zákon o České televizi stanoví mimo jiné, že člen rady nesmí zastávat žádnou funkci v politických stranách, politických hnutích nebo občanských sdruženích, ani nesmí při výkonu své funkce v radě jejich jménem vystupovat nebo působit v jejich prospěch nebo ve prospěch jiných skupinových zájmů.

"Členka rady paní Lipovská od počátku působení v Radě České televize zastává a ve veřejném prostoru aktivně propaguje vyhraněný politický a názorový směr a nedávno oznámila, že kandiduje v nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny,“ řekla poslankyně Olga Sommerová (TOP 09), která s návrhem na zařazení tohoto bodu přišla. Domnívá se proto, že Lipovská tak naplnila zmíněný paragraf zákona o ČT a ztratila svoji nezávislost.

"Je tak naprosto zřejmé, že (Lipovská) svým celkovým jednáním porušuje zákaz platný pro člena Rady České televize podle zákona o České televizi," řekla Sommerová (TOP 09). Návrh v rozpravě podpořili i členové výboru za ANO Patrik Nacher, Martin Kolovratník a Aleš Juchelka. Petr Gazdík (STAN) řekl, že kdo nezvedne ruku pro odvolání Lipovské, poruší svůj poslanecký slib.

Podle místopředsedy výboru Martínka bude ještě dopracováno odůvodnění, které zaznamená i další věci, které jsou v rozporu se zákonem. "Například vystupování běhemrRady ve prospěch Institutu svobody a demokracie v rámci některých kauz a podobně," uvedl.

Lipovské se zastal poslanec SPD Jaroslav Foldyna. Obvinil Sommerovou z podjatosti a zdůvodnil to tím, že ona i její rodina je přímo finančně závislá na ČT. "Nejste schopni se podívat na špičku vlastního nosu," vzkázal členům výboru.

Výbor dnes měl jednat i o návrhu na odvolání lídra pražské kandidátky hnutí SPD Josefa Nerušila z Rady Českého rozhlasu. Nerušil ale na své členství v radě rezignoval.

Kvůli návrhu na odvolání Lipovské dorazila v úvodu jednání do jednací místnosti i skupina příznivců Volného bloku. Protože neměli respirátory a odmítli si je nasadit, přesunulo se jednání do jiné místnosti a konalo se bez účasti veřejnosti. Tam už vpuštění nebyli. Veřejnost mohla debatu sledovat prostřednictvím online přenosu.

Související

Hana Lipovská (autor: Josef Plch)

Poslanci jednají o odvolání Lipovské. Volnému se to nelíbí

Poslanci se začali zabývat návrhem svého volebního výboru na odvolání radní Hany Lipovské z Rady České televize. Důvodem, proč ji má Sněmovna odvolat, je údajná ztráta její nezávislosti, jak ji vyžaduje zákon o České televizi. Lipovská v letošních sněmovních volbách kandiduje do Sněmovny za uskupení Volný blok.

Více souvisejících

Hana Lipovská (ekonomka) Rada České televize

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno včera

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko poslalo balistické rakety na Charkov. Samo přiznalo požár v další rafinérii

Během noci na pátek se město Charkov na severovýchodě Ukrajiny opět stalo cílem útoku ruské armády, tentokrát s nasazením pravděpodobně balistických střel. Informovala o tom britská stanice BBC s odvoláním na ukrajinské úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy