SPD má s Facebookem samé problémy. Policie řeší komentáře na profilu hnutí

SPD se znovu potýká s oplétačkami s policí, a to kvůli komentářům pod videem, na němž je slovy jejího předsedy Tomia Okamury vyobrazená žena, kterou v Lisabonu přepadla skupina migrantů. Podle portugalského serveru Polígrafo je ale na záběru zachyceno úplně něco jiného.

"Hrozné. Imigranti napadli ženu v portugalském Lisabonu. Tohle nesmíme připustit u nás! Hnutí SPD říká jasně – Stop imigraci, stop násilí,“ napsal předseda začátkem července na sociálních sítích. Pod videem se momentálně nachází přibližně 1500 komentářů, v nichž někteří příznivci hnutí častokrát přímo vyzývají k násilí. Za zmínku stojí, že Tomio Okamura takové jednání veřejně odsuzuje. 

Zde jsou vybrané komentáře, které se mnozí neostýchali napsat na veřejně dostupnou počítačovou síť:

"Postřílet z***y černý,“  "Z***i, všechny bych postřílel." "Mrtvej n**r, dobrej n**r.“

Problémy s moderováním

Příspěvků pod videem si všiml server irozhlas.cz během své práce na tématu zločinů z nenávisti, jímž se dlouhodobě zabývá, a ihned zaalarmoval policii, zda si je toho vědomá. "Na základě přijatého podnětu se policie v tuto chvíli věcí zabývá,“ vyjádřila se k tomu mluvčí Policejního prezidia Eva Kropáčová.

Podle předsedy SPD Tomia Okamury se jeho hnutí zásadně distancuje od jakýchkoli projevů násilí nebo výzev k němu. Moderování diskuze je však problematické.

"Pod statusy na stránce diskutuje často i několik tisíc občanů denně. Policie již z minulosti šetřila případy, kdy je mi vyhrožováno smrtí a násilím ze strany politických oponentů v rámci příspěvků na facebooku. Takže není v silách nikoho, aby kontroloval několik tisíc diskusních příspěvků denně,“ vysvětlil.

Nejedná se o první případ, kdy se policie zabývá Okamurovou facebookovou stránkou. Řešila například komentáře adresované redaktorce Českého rozhlasu Zdeňce Trachtové, která chtěla po lídrovi hnutí informace týkající se znásilnění dívky u Litoměřic.

Nešlo o přepadení

Portugalský fact-checkingový server Polígrafo se nechal slyšet, že na videu nebylo vůbec znázorněno přepadení, a že se celý incident neodehrál v Lisabonu, nýbrž ve 20 kilometrů vzdálené Sintře.

Dotyčná měla během své cesty vlakem popíjet alkohol a dělat v soupravě výtržnosti, načež jí průvodčí vyzvala, aby vystoupila na jedné ze stanic. Její reakce byla agresivní, a proto museli zasáhnout další zaměstnanci drah, aby jí zklidnili, což se ani jim nepodařilo.

"Průvodčí se chystala nastoupit do vlaku a pokračovat v cestě, byla ale ženou napadena,“ vysvětlila portugalská policie. "Po útoku na zaměstnankyni drah zasáhli její kolegové a společně s cestujícími zpacifikovali podezřelou až do příjezdu policie," dodala.

Celý tento proces zachycují záběry, které SPD použila jako důkaz přepadení migranty. "U videa z Lisabonu nikdo nepředložil důkaz, že by se o migranty nejednalo,“ odpověděl Okamura na otázku, zda mu přijde v pořádku, že kvůli šíření takového dezinformačního vyvolal takovou vlnu nevole a nenávisti.

Varování Facebooku

Na porušování pravidel poukazoval Facebook v případě SPD už dříve. Výhradami nešetřil směrem ke lživému nebo minimálně polopravdivému statusu o vyvádění dividend do zahraničí. Jeho zástupci se tento týden dokonce rozhodli přistoupit k radikálnějšími řešení a hnutí Tomia Okamury pohrozili zrušením několika stránek.

"Vaší stránce v důsledku pokračujícího porušování zásad komunity hrozí zrušení zveřejnění.“ S takovým upozorněním se setkala například stránka SPD a jejího místopředsedy Radima Fialy. K varování byl slovy mluvčí SPD Barbory Zeťové umístěn odkaz na několik příspěvků, jejichž obsah se rozcházel se zásadami Facebooku.

Okamura to ale vyloučil a nechal se slyšet, že v případě zrušení stránek hodlá podniknout příslušné právní kroky. 

"Facebook porušuje naše nejzákladnější svobody a práva, a přitom my jsme žádné zákony ČR neporušili a dle našeho názoru jsme neporušili ani pravidla Facebooku. Každopádně ani pravidla Facebooku nemůžou být nad českými zákony, nad Ústavou ČR a nad Listinou práv ČR,“ zlobil se Okamura na sociálních sítích.

Zločiny z nenávisti

V roce 2019 byl zaznamenán pokles celkového počtu stíhaných za zločiny z nenávisti o osm případů ve srovnání s předešlým obdobím. Před dvěma lety se podle dostupné statistiky zabývali kriminalisté zabývali o třetinu více přečinů a zločinů než v roce 2017.

Odhalené případy podněcování k národnostní a rasové nenávisti se dle policejních statistik v letech 2018-19 zvýšily téměř o polovinu. Nárůst zaznamenala také podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod občanů rovněž zaznamenaly nárůst. Tento druh trestné činnosti je hodně spjatý s příspěvky na sociálních sítích. V poslední době stoupá také počet trestných činů proti ústavnímu zřízení, mezi něž je řazená i podpora a propagace terorismu.

"Asi nemůžeme po policii chtít, aby pročesávala internet a vyhledávala nenávistné výroky. Existuje i linka, kam mohou občané tyto výroky nahlašovat,“ vyzval prokurátor Jan Lata, který se touto problematikou na Nejvyšším státním zastupitelství zabývá, ke všímavosti.

Nenávist na Facebooku momentálně řeší Okresní soud v Teplicích. Obžalovanému Vítězslavu Kroupovi hrozí podmínka za nenávistné komentáře pod fotografií teplických prvňáků. Jeho advokát požaduje zproštění viny s tím, že se nejedná o trestnou činnost, a že se neprokázalo, že by jeho klient byl majitelem profilu, na němž se komentáře nalezly.

Související

Alena Schillerová

Vláda ANO a SPD? Podle Schillerové nepředstavitelné

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) uvedla, že si nedokáže představit, že by hnutí ANO po příštích sněmovních volbách vytvořilo vládu s hnutím SPD. Tento názor podle ní "začíná probublávat" i v celém poslaneckém klubu.
Tomio Okamura

Okamura zůstavá nadále předsedou opozičního hnutí SPD

Tomio Okamura zůstane nadále předsedou opozičního hnutí SPD poté, co na celostátní konferenci získal 195 hlasů z 216 odevzdaných hlasů. Neměl žádného protikandidáta. Tuto informaci oznámil šéf volební komise Tomáš Doležal na konferenci. Delegáti budou ještě volit zbývající čtyři členy předsednictva, a výsledky budou oznámeny před 17:00.

Více souvisejících

Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura projevy nenávisti Policie ČR Facebook

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Macron varuje: Evropa může "zemřít". Je nutná robustní obrana čelící ruské agresi

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy