Vznikne šik proti Babišovi? STAN jedná o "koalici" stran před volbami 2021

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) chce do listopadu představit vizi pro postup v parlamentních volbách v roce 2021. Jedná o společném volebním projektu s dalšími politickými stranami. V dnešním komentáři pro média to uvedl předseda STAN Vít Rakušan. Reagoval tak na výzvy organizátorů demonstrací proti současné vládě. Spolek Milion chvilek dlouhodobě vyzývá opoziční strany ke spolupráci.

"Zcela souladu s výzvou spolku Milion chvilek pro demokracii hodláme do roka a do dne, tedy do letošního listopadu, přijít s vizí pro postup v parlamentních volbách 2021," uvedl Rakušan. Cílem hnutí je podle něj postavit volební projekt, který se nerozpadne pod tlakem průzkumů, strachu z volebního výsledku, ale ani uspěchaností.

O vytvoření předvolebního bloku demokratických stran Rakušan hovořil už loni v létě. Uvedl tehdy, že by mělo smysl, kdyby se spojily alespoň čtyři subjekty. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek tehdy poznamenal, že před minulými parlamentními volbami v roce 2017 jeho strana vyzvala k podobnému kroku.

Předseda ODS Petr Fiala loni ČTK sdělil, že jeho strana chce jednat o spolupráci se stranami, které patří do konzervativně liberálního proudu. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se ke kooperaci před volbami stavěl zdrženlivě, větší smysl viděl v povolebním vyjednávání. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka v lednu několikrát zmínil, že spolupráci brání legislativní a technické překážky.

Předseda Milionu chvilek Mikuláš Minář na úterní demonstraci v Praze zdůraznil, že opoziční strany musí ukázat, že mohou přinést pozitivní změnu a může se s nimi počítat. Ze strany opozice to ale podle něj zatím není "žádná sláva".

"Za týden se sejdeme s lídry opozičních stran, abychom zjistili, co chystají a jak jim s tím můžeme pomoci. Pokud existuje naše silná stránka, je to schopnost zmobilizovat společnost. Využijeme ji, abychom spojili co nejvíce lidí ve společném úsilí pro změnu. " pic.twitter.com/Kr9xNrHEky

— Milion chvilek pro demokracii (@milionchvilek) June 9, 2020

Minář varoval před tím, že pokud se nic nezmění, sněmovní volby dopadnou podobně jako před třemi lety. V nich jasně zvítězilo hnutí ANO.

Související

Více souvisejících

Vít Rakušan (STAN) Starostové a nezávislí (STAN) Petr Fiala (ODS) Marian Jurečka (KDU-ČSL) Miroslav Kalousek Milion chvilek pro demokracii volby 2021 Mikuláš Minář ODS top 09 KDU - ČSL

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Macron varuje: Evropa může "zemřít". Je nutná robustní obrana čelící ruské agresi

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy