Zeman a Vondráček jej kritizují. Co řekl Kubera o cestě na Tchaj-wan?

Prezident Miloš Zeman trvá podle předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) na tom, že chystaná cesta předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) na Tchaj-wan není v ekonomickém zájmu ČR. Podle šéfa horní komory to nebude protičínská návštěva a zájmy Česka neohrozí. Šéfové parlamentních komor to dnes uvedli po společném novoročním obědě se Zemanem na Pražském hradě.

"Prezident trvá na tom, že to není v ekonomických zájmech České republiky," uvedl Vondráček, který také neskrýval pochybnosti o prospěšnosti Kuberovy cesty. "Prezident má pocit, že by nám to mohlo škodit," potvrdil Kubera. Podle něj ale "návštěva Tchaj-wanu není protičínskou návštěvou" a nebude mít dramatické důsledky pro vztahy s Čínou, která Tchaj-wan pokládá za svou součást.

Předseda Senátu jako důkaz uvedl to, že byl navzdory některým očekáváním pozván na čínské velvyslanectví v Praze na páteční oslavy čínského nového roku. Slíbil, že se zúčastní i s manželkou. Uvedl, že by navštívil i samotnou Čínu. Peking ale podle dřívějšího Kuberova vyjádření musí respektovat, že Česko je suverénní země a nemůže k němu přistupovat z pozice síly.

Kubera se chystá na Tchaj-wan koncem února v čele podnikatelské mise. S cestou se čekalo na výsledek tamních lednových prezidentských voleb. Zeman loni pohrozil, že pokud Kubera na Tchaj-wan pojede, skončí jejich přátelství. Obává se, že proti firmám, které by byly součástí Kuberovy delegace, mohou být ze strany Číny uplatňována odvetná opatření. Kubera namítal, že Tchaj-wan je pro Česko třetím největším asijským obchodním partnerem. Čína patří zase mezi největší ekonomiky světa. Zemanovi vadí, že Čína nenaplnila v Česku slibované investice. Zrušil v této souvislosti svou jarní cestu do této asijské země.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany.

Související

Jaroslav Kubera

Jaroslav Kubera zemřel před třemi lety. Senátoři dnes uctili jeho památku

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) společně s dalšími členy senátorského sboru uctil na nádvoří Valdštejnského paláce památku svého předchůdce Jaroslava Kubery (ODS). Pietního aktu u lavičky, která byla pojmenována po bývalém šéfovi horní komory, jenž zemřel před třemi lety, byla přítomna také vdova Věra Kuberová s dcerou.
Jaroslav Kubera

V Lounech odhalili pamětní desku Jaroslava Kubery

Na rodném domě bývalého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) dnes odhalila jeho manželka Věra pamětní desku. V příštím týdnu by Kubera, který zemřel náhle před dvěma lety, oslavil 75 let. Dlouholetému primátorovi Teplic a senátorovi za Teplicko loni město udělilo čestné občanství.

Více souvisejících

Jaroslav Kubera Tchaj-Wan Miloš Zeman Radek Vondráček (ANO)

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy